Kezdőlap » Hobbi » Hogyan készítsünk klasszikus képeslapdobozt?

Hogyan készítsünk klasszikus képeslapdobozt?

A képeslapdoboz még a nagymamáink idejében volt divatos, talán néhányan még mindig használják varródobozként például a fiatal korukban elkészített darabokat. Ma ugyan már nem divat a képeslap küldés sem, de régi gyűjteményekben sokszor sok lap felgyűlik. Ráadásul ha megtetszik az ötlet, még mindig lehet akármelyik papírboltban vagy postán beszerezni hozzávalókat. De a legszebb mégis azokból a régi lapokból készíteni, amik tényleg emléket jelentenek.
A sima téglatest alakú dobozhoz válogassunk össze 12 összeillő lapot. Az egyes oldalra szánt külső és belső lapokat ragasszuk össze egymásnak háttal. A doboz két szélén kisebbre, négyszög alakúra kell vágni a lapokat. Egy másik képeslap segítségével húzzuk meg a megfelelő oldalszélességet és vágjuk le.
Az oldalak összeillesztése kézi varrással történik. Ezt megkönnyíti, ha az igen vastag dupla képeslapnyi anyagot egyenletesen, a széltől 1 cm-es távolságban 1 cm-enként lyukasszuk át egy zsákvarró tűvel (érdemes egy vezetővonalat meghúzni vonalzóval és ceruzával).
Hosszadalmas munka, de így már könnyen kivarrható a képeslappárok oldala hármas pelenkaöltéssel. Így folyamatos huroksort kapunk minden lap élén, ennek segítségével, a hurkokba öltögetve egyszerűen összevarrhatóak az oldalak.
A legegyszerűbb forma a doboz, de ennek is lehet az oldala íves, kifelé vagy befelé hajló, sőt különféle díszeket, gyerekjátékokat is varrhatunk az így előkészített képeslapokból, például kávéscsésze formát, sőt készült már belőle királylányos báli ruha makettje is. Semmi akadálya a kísérletezésnek…

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük