Kezdőlap » Étel » Hogyan készítsünk jó krémes lapot?

Hogyan készítsünk jó krémes lapot?

Négyszeres hajtogatott és pihentetett vajas tésztából lisztezett munkaasztalon 4 mm vékonyra nyújtott lapot készítünk. A tésztát sütőlemez nagyságúra nyújtjuk, a felületéről leseperjük lisztet. Nyújtófára tekerjük, és tiszta sütőlemezre borítjuk. A tésztát húsz-huszonöt percig pihentetjük. Gőzös sütőben 240 fokon majd száznyolcvan fokon szárítjuk. Húsz-huszonöt perc alatt megsül. Sütés előtt meg kell szurkálni. A nyújtás után nem pihentetett vajas tészta összeugrik. A kész krémlap egyenletes vastagságú, és enyhén leveles, aranybarna színű és ropogós állományú lesz. Száraz hűvös helyen két – három napig is eláll. Most nézzük meg a krémes sütemények töltését és felvágását. A krémesek alsó tésztájára sütőlemezen hagyjuk és rákenjük a tölteléket.

Sárga krémmel töltött, krémes esetén a tésztára fémből készült keretet teszünk, és ebbe töltjük a frissen, főzött krémet. A keret meg akadályozza, hogy a töltelék szétterüljön így felvágáskor, kevesebb lesz a szélekről levágott hulladék. A sütemény felső lapját, csak akkor rakjuk rá, ha a töltelék már teljesen kihűlt. Úgy tesszük a krémre, hogy a sima lemezzel érintkező része legyen felül.

A krémes sütik felvágása, szeletelése igen nagy gyakorlatot és szemmértéket igényel. Általában fűrészkéssel téglalap és négyzet alakúra vágjuk. Először a krémlapot vágjuk át majd, majd teljesen átvágjuk a süteményt. Tetejét pedig porcukorral hintjük meg. Tészta szerint csoportosíthatjuk, készülhet vajas tésztából, és égetett tésztából. Vajas tésztából készül a női szeszély, krémes égetett tésztából pedig képviselő fánk, ekler fánk. Nézzük, hogy készül a női szeszély.
Vajas tésztából, az ismert módon két egyforma krémlapot készítünk. Az alsó lapra, hat-hét cm vastagon tojáshabkrémet töltünk. /Hatszoros cukorral készült meleg hab/. Majd ráborítjuk, a másik krém lapot a krémessel szemben a tojáshabból készült süteményeket nem fordítjuk meg felvágás után négyzet alakúra, porcukorral hintjük meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szedres túrókrém-kehely

Ha nyáron valamilyen gyors desszertre vágyunk, kiváló választás lehet ez a túrós, savanykás ízű pohárkrém. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük