Kezdőlap » Ital » Hogyan készítsünk házi mustot?

Hogyan készítsünk házi mustot?

A must akkor a legfinomabb, ha egészséges szőlőből készült, és még nem kezdett el erjedni. A szőlőfürtöket gondosan megmossuk, miután lecsorgattuk róluk a vizet, egy tálba leszemezgetjük a bogyókat, ezt követően nagyalakú szűrőbe tesszük a szőlőszemeket.
A szűrőt egy nagyobb tál fölé helyezzük, majd fakanál segítségével kipréseljük a szemekből a szőlőlevet. A gyümölcscentrifuga nem megfelelő a jó minőségű must előállításához! Az így nyert szőlőlé a must.
Ha tartósítani kívánjuk, a házi mustkészítésnek több féle módja is van.
– A mustot egy fazékban legalább 15 percig forralni kell. Ekkor nagyon sok seprő feljön a tetejére, ezt kanállal leszedjük. Utána gondosan kimosott üvegekbe merjük azon forrón, lekötjük és száraz dunsztba tesszük. Egy idő után a maradék seprő leülepedik az üveg aljára. A pasztőrözést végezhetjük „konzervgyári módon” is, azaz a mustot magával az üveggel együtt vízzel teli nagy lábasban forraljuk fel.
– Napjainkban a must lefagyasztása is divatba jött, ez az eljárás is adalékanyag-mentes, és nagyon jól megőrzi a must érzékszervi és beltartalmi értékeit. A műanyag palackokat vagy a papír alapú italos dobozokat alaposan mossuk ki, és töltsük bele a mustot. Olvasztáskor várjuk meg türelmesen a felolvadást és ne siettessük mikrohullámi készülékkel vagy másfajta melegítéssel.
– Ha áttetsző tisztaságú mustot szeretnénk eltenni, akkor a alábbi receptúra biztosítja a sikert. A mustot felforraljuk a cukorral (1kiter musthoz 5dkg kristálycukor vagy egyéb). Forrástól számítva 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Újra forraljuk, hűtjük, szűrjük. A műveletet mindaddig ismételjük, amíg teljesen tiszta nem lesz a must. Hosszú nyakú üvegekbe töltjük, két réteg celofánnal és csavaros tetővel lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. A celofánok, vagy a celofán és a csavaros üveg közé késhegynyi nátrium-benzoátot vagy szalicilt tegyünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zöld tea hatásai

A zöld tea nemcsak élénkít,hanem jótékony hatással van az egészségre.Főként kínai fogyasztók állítják,hogy természetes gyógynövény,hiszen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük