Kezdőlap » Betegségek » Hogyan készítsünk hatékony köptetőt?

Hogyan készítsünk hatékony köptetőt?

Megérkeztek az első komolyabb fagyok már ezen a héten, ami azt jelenti, hogy várhatóak a komolyabb megfázások is. Ennek az egyik legjellemzőbb, és legkellemetlenebb tünete a légutakban letapadt váladék és az orrfolyás és az ezzel járó hurutos köhögés.
A hurut feloldására lehet kapni a gyógyszertárakban különböző köptetőket, amelyek egyrészt elég drágák, másrészt ehhez képest viszont nem túl sok bennük a hatóanyag, és még a bevehető mennyiség is korlátozott.
Otthon viszont készíthetünk sokkal hatékonyabb köptetőket is. Ha egész évre akarunk tartalékolni, akkor tavasszal, mikor a fenyők hajtani kezdenek, szedjünk egy-két nagy szatyor erdei fenyő hajtást és vásároljunk néhány kiló cukrot. Szükség lesz még normál méretű dunsztos üvegekre is. A levágott hajtásokat mossuk meg.

Ha valamelyik tetves, akkor azt ne használjuk fel, mert bár a tetvek által kiválasztott mézharmat ízletes, maga a rovar már nem az. Rétegezzük a fenyőhajtásokat az üveg aljára úgy két ujjnyi vastagságban, majd öntsünk rá kb. ugyanennyi cukrot. Folytassuk ezt a sort, amíg az üveg be nem telik úgy négyötödéig, ezután fedjük le fóliával, majd csavarozzuk rá az üveget. Állítsuk meleg, akár napos helyre is, és várjunk néhány hetet.

Ennyi idő alatt a fenyőhajtásokban lévő nedvesség egy része elpárolog és feloldja a cukrot. Ez a cukorszirup kiáztatja a fenyőből azokat a hatóanyagokat, amelyek hurutoldó hatással bírnak. Ha az összes cukor felolvadt, borítsuk ki az üvegből és szűrjük le. Tároljuk fóliával alaposan lezárt kis üvegekben. A cukron kívül más tartósítóra nincs szükség. Hurutos köhögés esetén vegyünk be egy-két evőkanállal, hamarosan sikerül megszabadulni a lerakódott váladék nagy részétől.
Szintén jó hurutoldó hatása van a lándzsás útifűnek is. Szükség esetén készítsünk erős, forró főzetet fenyőhajtásból és lándzsás útifűből, és gőzöljünk vele néhány percig. Lélegezzük be minél mélyebben a gyógynövényes gőzt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük