Kezdőlap » Kert » Hogyan készítsünk gyepet a kertbe?

Hogyan készítsünk gyepet a kertbe?

Sürgős gyeptelepítési igények kielégítésére, pl. kiállításon, épület-átadáskor a gyeptéglázás használatos. Ez a módszer mind sík, mind a lejtős területeken alkalmazható, de drága gyepesítési mód. Gyeptégla kiszedhető a természetes gyepfelületekből vagy a céljainknak megfelelő fűkeverékekkel nevelt gyep felszedésével.

Természetes gyeptéglát csak a hasonló talajú termőhelyről, lehetőleg gyommentes fűállományból gyűjtsünk. A gyeptéglákat régen kézi szerszámokkal, emberi erővel vágták, ma már gépekkel termelik ki. A gyeptégla mérete 30X30, vagy 30X40 cm, vastagsága 5—6 cm.
Minthogy a céljainknak megfelelő természetes gyepek csak ritkán vagy alig akadnak, a gyeptéglát mesterségesen kell készítenünk. Ehhez tápanyagokaban bővelkedő, jó vízgaz-délkodású, gyomtól, szervetlen szennyeződésektől (pl. kő) mentes, sík területet célszerű kiválasztani. A pázsitot megfelelő fűmagkeverékkel vetik, majd gondozzák, táplálják s egyéves korában felszedik.

Külföldön (Amerikában, Angliában) iparszerű a gyeptégla-, illetve gyepszőnyegtermelés. Eljárásaik a következők: tökéletesen elegyengetett földre elterítik a tápanyagokkal dúsított 4—5 cm vastag termőréteget s a fűmagot ebbe vetik. A füvek fejlődésétől függően, de legalább egy év alatt állítanak elő megfelelő pázsitszőnyegeket. A „pázsittermesztő ipar” kifogástalan fűfajták gazdag választékát használja, s munkáját teljes gépesítettség könnyíti meg. így a szigorú minőségi előírásokat is teljesítik.

A kertkedvelőknek természetesen a gyeptégla gyűjtését nem ajánljuk. Kisebb felületen viszont szóba jöhet a gyeptégla megtermesztése, esetleg a szőnyegkészítés is. Eljárásunk a következő legyen.
A gyepszőnyegkészítő felület betonozott legyen (természetesen szabadban). Ennek híján a kert simára egyengetett földfelületén műanyag ponyvát terítsünk le, amelyen lOcm-enként 10—12 mm-es bőrlyukasztóval lyukat vágtunk, hogy a fölösleges víz elszivároghasson. Szitaszövésű műanyagot is használhatunk, amely a célnak nagyszerűen megfelel. Termesztéséhez talajnak tőzeget és gyommagmentes komposztot 1:1 arányú keverékben, 5 cm vastagon leterítve használunk. Ezt 2 héttel, legfeljebb 1 hónappal a vetés előtt készítsük el és szórjunk ki rá m2-enként 1,5 dkg pétisót, 3,5 dkg szuperfoszfátot és 1 dkg kálisót. A tél végétől kezdve, a fűnyírások után havonként 1 dkg pétisót adagoljunk. Augusztus végén történt vetéskor a gyepszőnyeget már a következő év júliusá¬ban, augusztusában végleges helyére telepítjük. 50X100 cm-es darabokban szedjük fel.

A gyeptéglázandó vagy gyepszőnyeggel borítandó felületet ugyanúgy kell előkészíteni és benedvesíteni, mint magvetéskor. A gyeptágiákat vagy a gyepszőnyegdarabokat pontosan kell egymáshoz illeszteni, hogy a borított felület hézagos ne maradjon. A gyeptéglák, gyepszőnyegek a talajjal teljes felületük¬kel érintkezzenek. Ha szükséges, a hézagokat termőfölddel kell pótolni. A lerakott gyeptéglák és gyepszőnyegek mérsékelt döngölése a jobb megtapadást segíti. Lejtőn, rézsűn a téglákat egyenként, a szőnyeget félméterenként arasznyi vékony facövekkel rögzítjük a talajhoz, hogy egy nagyobb zápor le ne mossa őket. A telepítést alapos öntözés és a továbbiakban a szokásos pázsitgondozás kövesse.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük