Kezdőlap » Ital » Hogyan készítsünk forralt bort?

Hogyan készítsünk forralt bort?

Vásári forgatagban sétálgatva kaptam fel fejem a semmivel össze nem hasonlítható aromás illatra, ami a forralt bor elengedhetetlen kísérője. Hideg téli napok szívet és lelket melengető itala házilag is könnyen és gyorsan elkészíthető, nem kell hozzá nagy szakértelem, csak elhatározás.
Hogyan is tudjuk elkészíteni otthon?
Természetesen kell hozzá jó minőségű alapanyag mellé megfelelő társaság is. Egyedül fogyasztva is nyújt némi gasztronómiai élvezetet, de úgy nem az igazi.
Ha már minden kellék a rendelkezésünkre áll, akkor mindenképpen tűzhelyen melegítsük fel a vörös vagy a fehér bort. Minőségétől függően, kevés cukorral bolondítjuk. Mivel saját termésű vörös borból szoktam készíteni, ami minden adalékanyagtól mentes, így általában deciliterenként 1 csomag vanília cukrot szoktam használni. Fahéj is kell, de kizárólag darabos. Bedobom, kicsit megspékelem még szegfűszeggel, és forráspontig melegítem. Nem szabad felforralni, mert veszít aromájából.
Ínyencek készíthetik fele vörös, fele pedig fehér borból. Ízesítése ugyanaz kiegészítve kevés citromlével, vagy citromkarikával. A citrom karika minden esetben feldobja.
Aki a fehér borra esküszik annak sem kell lemondania az aromás ital nyújtotta élvezetekről. Sokan ízesítik kevés borssal, vagy erős paprikával. Borsként mindenképpen a fehér borsot tudom javasolni.
Összegezve tehát, teljesen mindegy hogy milyen borból készítjük, a legfontosabb a minőség és a mértékletesség. Szükséges hozzá a boron kívül némi cukor, darabos fahéj, és deciliterenként 3-5 szegfűszeg, és vanília aroma vagy cukor. Fehér borhoz illik a bors, erős paprika karika vagy chili. Megkoronázni citromkarikával érdemes.
Itt szükséges megjegyezni hogy üzletekben kapható forralt borhoz való fűszerkeverék is ami kétségtelenül nagyon jó, de ha csak kicsit is otthonosan mozogsz a konyhában, mindenképpen érdemes saját recept alapján elkészítened.
Ahogy a puding próbája az evés, úgy a jó forralt bor tesztje is a kóstolás. Ízlés szerint tegyük bele a hozzávalókat, amíg úgy érezzük hogy megfelelő élvezetet nyújt.
Természetesen az élvezeteknek is van határa, és nem érdemes túlzásba vinni mert jóból is megárt a sok.
Egészségünkre!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ivólevek, zöldséglevek eltevése üvegekbe

Kertünk gyümölcseit és zöldségeit fáradságos munka árán, ám örömmel tehetjük el a téli időszakra, amikor …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük