Kezdőlap » Karrier » Hogyan készítsünk előadást?

Hogyan készítsünk előadást?

Egy kis bevezetőként beszélnék arról, hogy miért is fontos ez. Manapság már szinte mindenhol kérhetnek tőlünk olyasmit, hogy csináljunk előadást egy adott témáról, akár egyetemen, középiskolában, de még általános iskolában is. Van, ahol engedélyezik, sőt kérik, hogy PowerPointban prezentációt is csináljunk az előadáshoz, van ahol nem. Néhol nem kapunk elég információt hogy végül is hogyan kéne ezt elkezdeni, és hogyan jutunk el onnan, hogy elkezdjük megcsinálni oda, hogy kiálljunk a közönség elé és előadjuk az előadásunkat. Ebben szeretnék most mindenkinek egy kis segítséget nyújtani.
Mielőtt elkezdjük gyűjteni az anyagot, tisztázni kell a feladatot. Ez gyakorlatilag abból áll, hogy átgondoljuk, hogy mennyi időnk van előadni, illetve mennyi időt kell beszélni, ha PowerPoint prezentációt csinálunk hozzá, akkor azt átgondolni, hogy hány diából fog állni stb., ez mind azért fontos, hogy semmiképpen se végezzünk felesleges munkát. Ezután fontos tudni, hogy kinek tartjuk az előadást, nem mindegy hogy kisgyerekeknek, vagy esetleg szakember előtt kell beszélnünk. Fontos tisztázni, hogy milyen alkalomból csináljuk, illetve hogy hány ember előtt adjuk elő. Illetve szinte a legfontosabb, hogy mikor van az előadás időpontja, mennyi időm van az egészet megcsinálni?
Ha ezeket mind tisztáztuk, jöhet a második lépés, ami az anyaggyűjtés. Ennek egyik lehetősége az internet, aminek előnyei hogy gyors, sok információt találhatunk, könnyű hozzáférni, illetve hogy gyorsan jegyzetelhető(CTRL+C;CTRL+V). Viszont hátrányai is vannak: nem feltétlenül megbízható, nem minden oldal ellenőrzött, illetve csábít a szó szerinti másolásra. Anyaggyűjtés másik módja a nyomtatott forrás aminek legnagyobb előnye hogy ellenőrzött, viszont hátrányai hogy el kell menni érte a könyvtárba, hacsak otthon nincs valakinek olyan könyve amire szükség van, viszont a hátrányai hogy súlya van, sokkal több idő jegyzetelni, lassabb benne információt keresni. Még egy 1-2 lehetőség van, ilyen például az adott témáról egy szakértővel szóbeli beszélgetés, vagy saját felmérés készítése, ami akár interneten is lehetséges.
Ezután jön az anyag elrendezése, ami egy vázlatkészítéssel kezdődik. Ez még nem a végleges vázlat ez csak egy úgymond piszkozat, ezzel fel lehet mérni, hogy elég anyagom van-e. 3 lehetőség van. Sok anyag van, kevés anyag van, vagy hogy pont elég. Ha pont elég akkor értelemszerűen nem kell semmit csinálni, viszont ha kevés, akkor vagy tágítani kell a témát vagy megpróbálni gyűjteni még anyagot, ha sok van akkor vagy csak a fontos dolgokról kell beszélni az előadás alatt, vagy lehetőség van szűkíteni a témát. A vázlat mindenképpen legyen logikus, tudatos felépítésű, illetve figyeljünk az időrendre, mi után mi következik.
Ezután következik a szöveg elkészítése, amit előadás alatt mondani fogunk, ehhez figyelembe kell venni az előzőleg leírtakat, illetve legfőképpen a vázlatot.
Ez után következik az ellenőrzés. Figyeljünk a címre, figyelemfelhívó legyen, de ez témafüggő. Ügyeljünk a tagolásra és a nyelvi minőségre.
Ez után következik a megtanulás, semmiképpen se magoljunk. Helyette olvassuk el sokszor a szöveget illetve a vázlatot, amit készítettük. Célszerű kulcsszóvázlatot készíteni. Ha PowerPoint prezentáció segítség engedélyezett, akkor célszerű diánként egy vázlatot készíteni kis papírra, ami 1 tenyérben elfér.
Ezután következik az előadás gyakorlása, figyeljünk a hangsúlyozásra, tartsunk szünetet a beszédünkben, ne legyen monoton, és gyakoroljuk a kiejtését az esetleges idegen szavaknak.
Ezután egy végső ellenőrzés következik, mérjük le az előadás idejét, illetve ellenőrizzük a diákon a betűméretet, betűtípust, illetve ügyeljünk a helyesírásra.
Ezután az előadás következik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanuljunk könnyen idegen nyelvet?

Idegen nyelvtudásra a legkülönfélébb okok miatt lehet szüksége az embereknek. Van, aki csak hobbiból tanul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük