Kezdőlap » Kert » Hogyan készítsünk csepegtető öntözőt?

Hogyan készítsünk csepegtető öntözőt?

A jelenlegi, nagyon is szárazságokkal terhelt időszakban különösen fontos a növények számára az öntözés – ugyanakkor legalább ilyen fontos a vízkészleteink megóvása. Célszerű megoldás ezért a slagos, spriccelős öntözés helyett a csepegtetésre való áttérés. Ennek lényege, hogy lyukas cső fut az ágyásokban, amelyből éppen csak csöpög, szivárog a víz. Mivel ez jó esetben árnyékban van, illetve a hűvösebb napszakokban történik, a víz nem párolog el még azelőtt, hogy beszívódna a talajba. Ha tudjuk biztosítani az alacsony nyomást és lassú csöpögést (például a hálózati vagy nagyobb nyomással érkező kútvizet több csőágra osztjuk el egyszerre), akkor az öntözés mindössze annyiból áll, hogy este bekapcsoljuk a rendszert, reggel pedig elzárjuk. Ennél is kényelmesebb és precízebb megoldás, ha időzítős kapcsolóval látjuk el a rendszert.
Egy ilyen öntözőrendszer akár házilag is összeszerelhető. A legkényelmesebb emelt ágyások esetében, de sokan fektetik a sima, szabadföldi veteményes és virágágyakba is.
A vízforrásra kössünk lyukmentes csövet, amit addig vezetünk, amíg az öntözendő területhez nem érünk. Itt gyorscsatlakozóval kössünk rá egy régi csövet, amiért nem kár, ha a megfelelő helyeken kissé kilyuggatjuk. Fektessük körbe a sorok mentén a lyukas csövet. Mikor olyan területhez érünk, ahol nem szükséges az öntözés (például át kell csatlakozni a szomszédos ágyásra), iktassunk be újabb gyorscsatlakozóval lyukmentes szakaszt. És így tovább.
A cső végét egyszerűen le is zárhatjuk, ekkor viszont ügyelni kell rá, hogy a csap csak olyan nyomással legyen megnyitva, hogy a lyukakon éppen elszivárogjon minden víz, amit a csövekbe juttatunk. Ha nem akarjuk lezárni, akkor vezessük a végét kerti tóba vagy más locsolóba.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük