Kezdőlap » Étel » Hogyan készítsünk csavart süteményeket?

Hogyan készítsünk csavart süteményeket?

Nagyon népszerű új konyhadivat, hogy a réteges süteményeket változatos módon csíkokra vágják, az egyes szeleteket megforgatják vagy megcsavarják, ezáltal nagyon dekoratív mintákat hozva létre.
A csavart tésztás dolgok elkészíthetőek nemcsak édes, hanem sós formában is. A lényeg, hogy készítsünk egy alap kelt tésztát 60-80 dkg lisztből. A tészta tehát fehér, a mutatós mintázat létrehozásához ettől erősen elütő színű töltelék kell. Ha nem akarunk kakaós krémet kevergetni, akkor használjunk piros vagy kék színű lekvárokat. A megkelt tésztát vegyük ki a tálból egy gyúródeszkára és osszuk el 8-10 részre. Formázzunk belőlük kis pogácsákat, és liszten nyújtsuk ki vékonyra. Az első réteget helyezzük kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd kenjük meg egy réteg krémmel vagy lekvárral. Haladjunk ugyanígy a többi rétegekkel. A legfelső tésztára már ne kenjünk lekvárt. Kézzel nyomogassuk meg a tornyot, valószínűleg középen kipúposodik, mint a palacsintatortánál is szokott.
A díszítéshez vágjuk be a kupacot körben, mintha tortaszeleteket vágnánk, csak ne érjenek össze. Ezután fogjuk meg az egyik „szeletet”, és csavarjuk az oldalára. Hagyhatjuk simán így is, vagy még egyszer megforgatjuk, és napocskát formázunk, esetleg felgöngyöljük a szélét, és behajtjuk, mintha szélforgó vagy virágszirom lenne. Ha a két szomszédos szeletet egymással szemben hajtjuk így be, akkor szívet fognak formázni. Formázzuk meg az összes szeletet.
Sós verzió elkészítése érdekében ne szedjük cipókra a tésztát, hanem egyben nyújtsuk ki a szükséges méretre, és tegyük tepsibe. A szélébe ekkor tekerjünk virslit és sajtot. Az előbbihez hasonló módon vágjuk be a szeleteket, és a virslis csomagocskákat fordítsuk az oldalukra, így a tészta és benne a virsli keresztmetszete fogja adni a mintát. A tészta középső részére halmozzuk az egyéb feltéteket: hagymát, tojást, sajtot, stb.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk rakott zöldségeket ?

Szülőként tudjuk, hogy milyen fontos a zöldségek fogyasztása egészségünk megóvása érdekében. Gyermekeink már kevésbé vehetőek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük