Kezdőlap » Étel » Hogyan készítsünk aszalt édességeket?

Hogyan készítsünk aszalt édességeket?

Az aszalt gyümölcsök sokkal egészségesebb nassolnivalók, mint bármilyen bolti édesség, ezért érdemes megfontolni, hogy a maradék vagy kevésbé szép gyümölcsöket aszaljuk.
Persze azért nem arról van szó, hogy a rothadt gyümölcsöt kell felhasználni, de ha nincs más baja, mint egy kis ütődés vagy egy kukac, akkor a tisztítás után vékonyra felszeletelve nagyon jól használható így a gyümölcsök legtöbbje, például az alma, körte, szilva, és ha van a kertben, akkor például a füge is. Ez utóbbiban egyébként nem szokott kukac vagy hasonló kártevő élni.
Az aszalás menete: mossuk, tisztítsuk meg a kiválasztott gyümölcsöket, vágjuk ki a használhatatlan részeiket, majd szeleteljük egészen vékonyra. Az almát, körtét ízesítésül beleforgathatjuk például fahéjba, kevés vaníliás cukorba vagy egy egészen kevés őrölt szegfűszegbe. Ez nem feltétlenül szükséges, hiszen a gyümölcsök íze önmagában is csodálatos lehet, de ad egy kis télies hangulatot.
Béleljünk ki tepsiket sütőpapírral, de semmiképp se vajazzuk, olajozzuk ki.

Ezután kb. 100-120 fokra melegített sütőben szárítsuk, amíg el nem éri a megfelelő állagot. Közben hagyjuk nyitva a sütő ajtaját, vagy kapcsoljuk be a hőlégkeverést. Nyáron a költséges sütőben aszalás helyett a sűrű rácsra terített gyümölcsszeleteket aszalhatjuk közvetlenül a napon is, lényeg, hogy szellőzzön alulról, így gyorsan megy a dolog. Télen tehetjük az aszalótálcákat a radiátorra, tűzhely kályha közelébe is, de ügyeljünk, hogy nehogy megégjen. Emellett lehet kapni kifejezett aszalógépet is, ami egy gombnyomásra órákig tartja a hőmérsékletet és biztosítja a megfelelő szellőzést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük