Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan készítsük fel gyermekünket a bölcsődére/óvodára?

Hogyan készítsük fel gyermekünket a bölcsődére/óvodára?

Az élet változások sorozata. Minden kisgyermek életében eljön az a nap, amikor elkezdődik az első nagy változás: elkerül otthonról, Anya helyett mások vigyáznak rá, nagy társaságban lesz, szabályok és elvárások veszik körül.
Az első és legfontosabb, hogy mi magunk fogadjuk el azt a tényt, hogy ez a minden Anya számára legszebb időszak véget ért. Visszamegyünk dolgozni, gyermekünk pedig bölcsibe, oviba kerül, ahol minden bizonnyal jól érzi majd magát. Gyerekek közt lenni nagyszerű móka és bár hiányzik majd neki Anya, a sok játék és a többi lurkó feledteti majd vele, az óvónők és a dadusok pedig mindig ott lesznek biztos támasznak.

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk beilleszkedése zökkenőmentes legyen, nagyon fontos, hogy megfelelően készítsük fel. Meséljünk sokat az oviról, annak nagyszerűségéről. Járjunk sokat játszótérre, rossz időben pedig játszóházba, hogy szokja a többi gyermek társaságát és azt, hogy nem mindig játszhat azzal a játékkal, amelyikkel szeretne, hanem néha egy kicsit várnia kell rá.
Ha lehetőségünk van rá, menjünk be az oviba ismerkedni az udvarral, a mászókákkal. Kiváló alkalom erre az óvodák nyílt napja, ahol találkozhatunk a jövőbeni óvónőkkel és csoporttársakkal is.

Ha eddig nem tettük, hagyjuk a kicsit többször a mamákra, vagy barátnőnkre, akinél hasonló korú gyerkőc van. Gyermekünknek meg kell ismernie azt az élethelyzetet, hogy Anya nincs mindig ott.

A beszoktatást vegyük nagyon komolyan. Fő a pozitív hozzáállás és a fokozatosság. A legtöbb bölcsiben és oviban engedik, hogy a gyermekek saját ütemének megfelelően szokjon be, erre általában két hetet adnak. Az ovi megkezdése előtt – ha eddig nem volt – akkor nevezzünk ki gyermekünkkel együtt egy barátot (lehet plüss állat, vagy akár egy kisebb pokróc is), aki elkíséri őt mindennap és vigyáz rá, amíg oviban van.

És ne felejtsük: ez az időszak általában sokkal jobban megvisel bennünket, anyákat, nekünk kell erősnek és határozottnak lennünk annak érdekében, hogy gyermekünk vidáman, gond nélkül kezelje élete első nagy változását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan birkózzunk meg a korai vetélés okozta traumával?

A korai vetélés a terhesség 12. hete előtt bekövetkező spontán abortusz. Ez így leírva elég …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük