Kezdőlap » Hobbi » Hogyan készítsük el a legegyszerűbb patchwork takarót?

Hogyan készítsük el a legegyszerűbb patchwork takarót?

A patchwork legegyszerűbb alapformája a négyzet alakú textildarab. Ha összeszedtünk elegendő azonos méretűre vágott négyzetet, akkor helyezzük el őket először a padlón kiteregetve a kívánt mintában. Ellenőrizzük le, hogy tényleg elég-e adott színekből a meglévő darabszám, illetve hogy a színek és anyagok illenek egymáshoz, a kívánt minták pedig kijönnek.
Ezután kezdjünk az első sor négyzettel. A varrógéppel egyszerű egyenes varrással varrjuk össze a hátoldalukon a két-két szomszédos darabot egészen addig, amíg egy összefüggő csíkot nem kapunk. Ha megvan, tegyük félre a darabot, és folytassuk a következő sorokkal egészen addig, amíg az összes sor el nem készül. Ezután fogjuk az első két szomszédos sort, és a hátoldalukon varrjuk össze szintén egyenes öltéssel. Varrás közben nagyon ügyeljünk rá, hogy a szomszédos sorokban az egyes négyzetek a megfelelő helyeken érintkezzenek. Általában az a varró célja, hogy a négy darab négyzet éppen a sarkoknál érjen össze, de kevésbé gyakorlott vagy ügyes varrók készíthetnek szándékosan elcsúsztatott darabokat is, így eggyel kevesebb dologra kell odafigyelni.
Miután elkészült a takaró színe, vasalóval alaposan vasaljuk le a hátoldalt a varrások mentén. Ennek az a lényege, hogy az eddig kicsit „habos” állagú darabot egészen lapossá, könnyebben kezelhetővé alakítsuk.
Ezután fogjunk egy akkora textildarabot, például lepedőt vagy régi ágyneműhuzatot, amelyre rögzíthetjük a munkadarabot. Hogy vastagítsuk, a két anyag közé helyezhetünk egy réteg flízt. A széleiket erősítsük össze gombostűvel. Érdemes néhány helyen középen is megtűzni. Ha ez kész van, varrjuk végig az anyagot minden soron és oszlopon egy-egy cm távolságban az eredeti varrásvonalak két oldalán (ahogy a képen is látszik). Így aprólékosabb munka hatását kelthetjük. Ha elkészült a munkadarab, vágjuk egyenesre a széleket és készítsünk a szélekre szegést, hogy eldolgozzuk az anyagot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük