Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan készítsük el helyesen a zöldségeket?

Hogyan készítsük el helyesen a zöldségeket?

A nem megfelelő elkészítés jelentősen csökkentheti a zöldségek vitamin-, és ásványianyag-tartalmát.

A zöldségek az egészséges táplálkozás fontos részét képezik: ajánlott, hogy naponta többször is szerepeljenek étrendünkben. Mindegyik fajta tartalmaz – különböző arányban – nyomelemeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, és értékes növényi anyagokat. Ahhoz, hogy biztosítjuk az összes fontos tápanyag bevitelét, a rendszeresség mellett a változatosság is fontos a zöldségek fogyasztásában.

A hőkezelésnél azonban az értékes összetevők megsemmisülhetnek. A veszteség mértéke az elkészítés módjától függ. Általában a zöldségek vitamintartalma nyers állapotban a legmagasabb: az ajánlott napi 5 adag zöldségből, és gyümölcsből ideális esetben legalább egyet nyers zöldségek, vagy saláta formájában fogyasztunk el.

A zöldségeket többféle módon hőkezelhetjük: a párolás, főzés, dinsztelés, blansírozás, grillezés, és a sütés a leggyakoribb eljárások. Alapszabály, hogy minél rövidebb a hőkezelés időtartama, annál több értékes tápanyag marad meg. Minél puhább a zöldség nyers állapotban, annál kevesebb időre van szükség. A spenótot például mindössze egy percig, a paradicsomot, padlizsánt és cukkinit néhány percig, a ropogósabb zöldségeket, mint a brokkoli, vagy a répa, 5-10 percen keresztül pároljuk, hogy megfelelő állagúak legyenek. A túl magas hőmérséklet is vitaminveszteséghez vezet, ezért nem megfelelő eljárás a sütőben, vagy olajban sütés. A főzés során az értékes ásványi anyagok, vitaminok egy része kioldódik, és a főzővízzel együtt kiöntjük. A párolás, vagy a dinsztelés számítanak a legkímélőbb elkészítésnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük