Kezdőlap » Hobbi » Hogyan készítik a sodrott kötelet ?

Hogyan készítik a sodrott kötelet ?

Sok évvel ezelőtt a kötelek készítése fárasztó munka volt, a vastag fonalakat több száz méter hosszan fektették le, gyakran végig az utcákon és kampókkal rögzítették őket. Majd kerekeket pörgettek meg, amelyek a fonalakat, kötéllé csavarták össze. Ez az eljárás volt a kötélverés.
A mai kötelek több ezer nejlonszálból készülnek, amelyek vékonyabbak, ám erősebbek, mint az emberi haj. A kötélkészítés során a fonalakat alumínium-hengerekre tekerik fel, orsókat hozva létre, majd egyszerre három ilyen szál újabb orsóra csavarodik, és a szál egyenletes feltekeredését egy egyengető-lemez biztosítja, ezáltal az orsókat egyenlő feszültség fogja terhelni, amikor egy forgóorsó vastagabb fonallá állítja össze a szálakat.

Ennek a gépnek a neve „forgószél”, ami megtekeri a szálat, majd egy belső orsóra csévéli fel. Az így készült szálat alapszálnak nevezik, amiből többféle kötél is készülhet. Ezután egy időben több tucat orsóról tekeredik le műanyag szál, ami beborítja és védi az elkészült alapszálat. A fonalak több métert utaznak a hengerek hálózatában, melyek minden egyes szálat helyükre igazítanak, és ellenőrzik a feszültségüket.

Különböző elosztó lemezeken haladnak végig, az alsó csévék pedig kötéllé szövik össze a szálakat. Ezután 48 orsó kerül gépre, ahol az orsók pörögnek, és helyet cserélnek egymással, miközben a gép középen az alapszálat húzza be-így, készül a kötél külső borítása. Sokféle színű kötelet készíthetünk így.
Minden elkészült kötélből mintát vesznek, hogy ellenőrizzék rugalmasságát, és erejét, és terheléses tesztnek vetik alá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük