Kezdőlap » Ital » Hogyan készitik a sört?

Hogyan készitik a sört?

A sör ugyanolyan régóta létezik, mint a civilizáció maga. Ősi feljegyzések bizonyítják, hogy őseink is árpából, komlóból, vízből és élesztőből készítették az italt. Ma is ugyanezeket z alapanyagokat használjuk, de az eljárás azóta nagymértékben megváltozott.
Az első sört időszámításunk előtt Mezopotámiában ihatták. A sikarú nép szent italnak tartotta, gabonából készítették, komló nélkül. A gallok és kelták árpát, búzát, és rozst is felhasználtak. A keresztes háborúk idején az európaiak megismerték a fűszereket. A sört ekkor babérral és fahéjjal ízesítették. A XV. században ezeket a fűszereket komlóval helyettesítették, így született meg az ital,amit mi is ismerünk.
Az üzembe elsőként az árpa érkezik. A sörgyár saját vízszűrő berendezést használ. A vízből a felhasználás előtt kioldják a klórt. Egy 80 000 literes tartály vízhez 10-15 tonna malátát és még egy féle gabonát adnak. Az árpamalátát bekeverés előtt magas hőmérsékleten hőkezelik. Egy keverőlapát megakadályozza, hogy a maláta leülepedjen a tartály aljára. Az előkészületek két órát vesznek igénybe. A folyékony elegyet lepárolják, majd újra felforralják. Az érlelés során, több ponton is ellenőrzik a sör cukortartalmát és minőségét. A szűrés utáni szárazanyagot, szarvasmarha takarmányként hasznosítják.
A leszűrt folyadékhoz ezután újabb adalékanyag jön: a komló, amely granulátumként érkezik a gyárba. Ez a növény adja a kesernyésséget és a sör jellegzetes aromáját. Az irányítóteremben a sörkészítési folyamat minden lépése pontosan nyomon követhető. Ezután kerül az elegybe az élesztő, mely beindítja az erjesztést. A folyamat egy hétig, tíz napig tart. A hab megjelenése jelzi, hogy a folyadék már erjed. Három hét erjedés után a sör csaknem elkészült, már csak el kell jutnia a palackozó tartályokba. Ez előtt azonban még egyszer leszűrik. A gyártási folyamat, mintegy négy hétig tart.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ivólevek, zöldséglevek eltevése üvegekbe

Kertünk gyümölcseit és zöldségeit fáradságos munka árán, ám örömmel tehetjük el a téli időszakra, amikor …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük