Kezdőlap » Étel » Hogyan készíthetünk tökéletes csokimázat?

Hogyan készíthetünk tökéletes csokimázat?

Rengeteg olyan süteményt szoktunk készíteni, melynek a tetejére csokimáz szükséges, azonban valahogy nem mindig tudjuk a csokoládémázat annyira jól megcsinálni, hogy a végeredmény kielégítő, és esztétikus legyen.
Talán nem is gondolnánk, de már az sem mindegy, hogyan olvasszuk fel a csokoládét, hiszen tulajdonképpen ez a tökéletes máz titka, valamint természetesen a jó minőségű csokoládé alap. A profik nem egyszerűen odateszik a csokit a gázra, hanem temperálják, azaz megolvasszák, lehűtik, majd újra megolvasztják. Ennek az eljárásnak köszönhetően a csokoládé szerkezete megváltozik – a melegítéstől, hűtéstől-, így az ezzel a módszerrel készített máz nemcsak hogy fényes lesz, hanem nem törik majd szét a sütemény, vagy torta szeletelése közben sem. Nézzük meg részletesen, hogyan is zajlik a folyamat.
A csokoládét daraboljuk, vagy tördeljük szét durvább darabokra, és egy fém lábasban olvasszuk fel a kétharmadát, szigorúan csak vízgőz fölött. Arra figyeljünk, hogy ne legyen túl magas a hőmérséklet, mert akkor a csoki nem megolvad, hanem azonnal odaég. A vízgőzt ezért is érdemes szabályozni, hiszen a fehércsoki, és a tejcsoki már 40-45 fokon, míg az étcsoki már 45-50 fokon is olvad. Hogyha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a többi csokoládét is, és kevergetve olvasszuk el azt is benne. Ekkor kissé lehűl a csoki, körülbelül 26-28 fokos lesz, így már temperáljuk is. Ezután az egészet melegítsük fel ismét 38 fok körülire, és már fel is használhatjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk rakott zöldségeket ?

Szülőként tudjuk, hogy milyen fontos a zöldségek fogyasztása egészségünk megóvása érdekében. Gyermekeink már kevésbé vehetőek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük