Kezdőlap » Házépítés » Hogyan készíthetünk tetőt a családi házunknak?

Hogyan készíthetünk tetőt a családi házunknak?

Hogyha már odáig eljutottunk, hogy saját kezűleg képesek voltunk felépíteni a családi házunkat, és már semmi sem hiányzik róla, csak a tetőszerkezet, akkor nem kis munkán vagyunk túl, azonban azt kell hogy mondjuk, hogy még csak most jön a neheze, hiszen a tető elkészítéséhez igazán lényeges szakértelemre van szükség. Emellett pedig a tetőt már nem olyan egyszerű- hogyha az eddigi munkafolyamatok egyáltalán azok voltak- házilag elkészíteni. Hogyha van elegendő anyagi forrásunk, ami persze még van, hiszen ki vágna bele egy építkezésbe anélkül, hogy anyagi forrásai lennének…, akkor nincs is más dolgunk, mint felbérelni egy ácsot, aki szakértő ebben a témában. Sőt, az is nagyon valószínűsíthető, hogy nem csak egy ácsra, hanem egy egész ács brigádra lesz szükségünk, de igyekezzünk olyat keresni, akik megbízhatóak, és akik értenek is a dolgukhoz. A szakértőknek ezután érdemes elmondani az elképzeléseinket, majd ezt követően ők segítenek abban, hogy együtt egy konkrét tetőtervet alkossunk meg. A terv megvalósításához azonban természetesen be kell szerezni a szükséges anyagot is.
Természetesen talán nem is kell említeni, hogy a tető is egy olyan része a családi ház építésének, amikor semmiképp nem érdemes, és valójában nem is szabad spórolni az anyagokon, valamint a munkaerőn, és a szakértőn sem, akit felbérelünk, és megbízunk a tető megépítésével, hiszen nyilvánvalóan senki nem szeretné azt, hogy egyszer csak azon kapja magát, hogy a tető nem stabil, esetleg összeomlik, kilyukad, és még sorolhatnánk a kellemetlenségeket.
Tehát, amint megvan a konkrét terv, és minden szükséges alapanyagot le is fixáltunk, akkor a legegyszerűbb, hogyha a faanyagot majd egy fatelepen rendeljük meg. Itt legtöbbször megtalálhatunk mindent, amire szükségünk lehet, hiszen általában a faanyagok árusításával foglalkozó fatelepeken szerte mindenhol fa és gerenda is található. Amint ezeket is beszereztük, végezzük el a fák lekezelését is, ez azért szükséges, mert a szakértők szerint hogyha ezt a lépést kihagyjuk, akkor különböző bogarak és rovarok akár néhány, de maximum öt éven belül szét is rághatják az egész faszerkezetet, az pedig nyilván senkinek nem lenne jó.
Természetesen, amikor már ezeknél a folyamatoknál tartunk, akkor nagyon lényeges, hogy minél hamarabb elkészüljön a tetőszerkezet is, hiszen ilyenkor már alig várjuk, hogy ténylegesen otthonná tehessük azt az épületet, amit eddig felépítettünk, és be is lakhassuk a saját magunk által épített családi házat. Amennyiben elkészül a tartószerkezet, OSB lappal érdemes a felületet beborítani, ezzel is elő lehet készíteni ugyanis a zsindelyes tetőfedést. Azonban még mielőtt a zsindelyeket leraknánk, az OSB lapokra egy alap bitumen lemezt teszünk, és ahhoz, hogy az él lemezeket elhelyezzék, megkérhetünk egy bádogost, aki jobban ért ehhez. Hogyha a tető kinyúlása körülbelül csak egy méteres, akkor nem szükséges az ereszcsatorna tervezése sem.

Ügyeljünk arra, hogy a tető építése közben beépítsük a tetőablakokat, a szellőzőket, a hőfogókat, a villany-, és tetőantennához szükséges tartó-, illetve fémoszlopokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük