Kezdőlap » Gyógyszerek » Hogyan készíthetünk házilag gyógykrémeket?

Hogyan készíthetünk házilag gyógykrémeket?

A betegségek megtapasztalása, az azokból való felépülés – a gyógynövények alaposabb megismerése után – az emberiség hajnalán kezdődött, mikor felfedezték, hogy egyes növények gyógyító erővel rendelkeznek. Eleinte még csak rágcsálták, vagy a fájó illetve sebesült testrészekre tették, később azonban forrázatát, esetleg áztatott eszenciáját használták belsőleg teaként, külsőleg bedörzsölésre. A fejlődés magával hozta a gyógyító szerek elkészítésének tudományát. Manapság lassan elhagyjuk a tablettákat, és újra felfedezzük őseink elavultnak hitt, ebben a tárgyban összegyűjtött ismeretét, ami be kell vallanunk, sokkal inkább hatékony, mint a szintetikusan előállított pirulák garmada.

Mi magunk is készíthetünk gyógykenőcsöket, csak időt kell rá szánni, és kevés pénzt. Az alábbiakban közölt recept szerint “gyárthatunk” magunk is krémeket. Ehhez nem kell mást tenni, mint beszerezni a gyógynövényt – ebben az esetben friss és szárított is jó – szűz olívaolajat és méhviaszt.

Áztassunk a növényből minél többet fél liter olívaolaj és 50 gramm méhviasz keverékébe, majd gőz fölött másfél – két óráig óvatosan melegítsük. Ez idő alatt a növényi hatóanyagok lassan beleivódnak az olajba. Még melegen préseljük át az olajat finom vászonanyagon, és töltsük tégelyekbe. Van könnyebb módszer is ennél, amikor hidratáló alapkrémbe gyógynövény főzetét esetleg forrázatát keverjük.
Az így elkészített kenőcsök és krémek hűtőszekrényben körülbelül hat – nyolc hónapig tárolhatók. Égési sérülésekre,fekélyre, gyulladt, érzékeny bőrre fertőtlenítő és nyugtató hatása miatt a kamilla – krém a legjobb. A fekete nadálytőből készített kenőcs pedig – allantoin – tartalma végett – zúzódásokra, húzódásokra, ízületi gyulladásra, köszvényre, visszértágulatra javallott, de a törött csontok is hamarabb forrnak össze, ha ezt a krémet használjuk.
A rozmaring – kenőcs a fáradt izmok regenerálódását segíti elő. A felsorolt gyógynövények hatóanyagai olyan hétköznapi “betegségekre” valók, melyekkel nem szaladunk azonnal orvoshoz, viszont nagy segítségünkre lehetnek nekünk és családtagjainknak a mindennapokban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan használjuk a csalánt?

A csalán egy mindenki által jól ismert, rendszerint vadon növő, középmagas, lágyszárú növény, amit sokan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük