Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan kerüljük el szoptatás alatt a mellgyulladást?

Hogyan kerüljük el szoptatás alatt a mellgyulladást?

A szoptatás alatt előfordul, hogy a mell begyulladt. A mellet az anyatej nagyon feszültté és teltté teheti, ez azért van, mert megnő a mellben az anyatej mennyisége. A mellgyulladás jele a duzzadt, forró, vörös és fájdalmas mell, ami a többlet vérnek köszönhető és a megnövekedett mennyiségű anyatejnek. A begyulladt mellet azonnal kezelni kell.
Szoptatás előtt tenni kell rá valami meleget, óvatosan masszírozni a mellbimbó irányába. Gyakrabban kell szoptatni, minden másfél két óránként, és borogassuk az etetések után hideggel, hogy visszaszorítsuk a gyulladást és a fájdalmat.
Azonnali kezeléssel a mellgyulladás nem tart tovább huszonnégy és negyvennyolc óránál. A duzzadt mell fájdalma jól enyhíthető, ha hűtőszekrényben tárolt káposztalevéllel borogatjuk. Ha a baba nem tud rendesen ráharapni a duzzadt, gyulladt mellre, akkor fejjünk ki egy kis tejet, hogy a bimbóudvar puhábbá váljon, így könnyebben neki tud állni enni a baba, és így csökkenni fog a mellben a feszítő érzés, hisz kisebb mennyiségű anyatej lesz majd benne. Amennyiben a baba nem szopik eleget ahhoz, hogy mindkét mell megkönnyebbüljön, akkor le kell fejni, erre van kifejlesztett mellpumpa és gép is, de kézzel is meg lehet oldani. Mindig kényelmes melltartót viseljünk, ami kellően megtartja a mellünket, hiszen az izmok megtudnak nyúlni, ha nem jó melltartót használunk. A folyadékbevitelt nem kell korlátozni, lehet bármennyit inni, amennyi jól esik, hisz a jó minőségű tej termelődéséhez, viszont szükség van folyadék pótlásra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük