Kezdőlap » Családi élet » Hogyan kerüljük el karácsonyi lidércnyomást?

Hogyan kerüljük el karácsonyi lidércnyomást?

Nem egy családban előfordul, hogy évről-évere mire Szenteste kigyúlnak a fények, addigra a szeretetteli, boldog ünneplés helyett fáradt, mogorva arcok merednek egymásra, s inkább teherré válik a „karácsonyozás”. Ennek elkerülésére létezik megoldás, amely a terhek megosztásából és a megfelelő időzítésből ötvözött tervezés.
Első lépésként állítsuk össze a tennivalók listáját, tételesen, mindenre kiterjedően. A listán szerepeljen az ünnepi menütől kezdve az ajándékok beszerzésén át a takarításig minden!
Kezdjük az ajándékokkal : köztudott, hogy a férfiak általában utálnak vásárolni. A „Vegyél anyádnak 5.000-ért valamit!” – mondat rémülettel tölti el őket, s bizony kevés szánalmasabb látvány van, mint 24-én, zárás előtt fél órával a bevásárlóközpont gondolái között bóklászó pasinál. Ezért fontos, hogy konkrét céllal küldjük őket vásárolni, hiszen ha kapnak egy listát, az már „küldetés”, amit a leggyorsabban és a legolcsóbban ők tudnak megoldani. A férfiak nem szoktak a túlköltekezés csapdájába esni, s nem csábulnak el a kivilágított kirakatok varázsától, nem fognak feleslegesen megvenni valamit, amire a nők hajlamosabbak. Ha az asszony kitalálja hogy konkrétan kinek mit ajándékozzanak, a beszerzést bátran rábízhatják a férjre, ahogyan az ünnepi menü alkotórészeinek megszerzését is. Amint megvannak az ajándékok, rögtön csomagoljuk be őket, s a későbbi káoszt megelőzendő, arany vagy ezüst lakkfilccel csinosan kidekorálva írjuk is rá a csomagokra az ajándékozott nevét.
Fontos eldönteni, hogy mire mennyit akarunk költeni, s ragaszkodni ehhez a későbbiekben.
Az előkészületek során legalább egy hónappal előbb nézzük át a karácsonyi dekorációkat, égősorokat, díszeket, s ha kell javítsuk, pótoljuk őket. Ha eddig nem egy helyen voltak, egy nagy dobozba vagy akár egy szemeteszsákba rakjuk össze, s helyezzük el oda, ahonnan könnyen elővehetjük. Ne kelljen Szenteste a gardróbot kiborítani.
A menü összeállításakor törekedjünk az egyszerűségre, illetve lehetőség szerint 2-3 héttel korábban kezdjük el megfőzni. A töltött káposzta is eláll a fagyasztóban, illetve a bejglinek sem lesz baja. A sütemények közül amit lehet szintén készítsünk el időben. 6-7 héttel az esemény előtt már fogjunk hozzá a szervezéshez, a teendőket bontsuk le hetekre, s határozzuk meg kinek, mikor, mi a feladata. A sütéshez érdemes összefogni a rokonság nőtagjaival, esetleg barátnőkkel. Könnyebb egy fajta süteményből nagyobb mennyiséget készíteni, mint sokféléből kevesebbet. Beszéljük meg ki mit készít, majd osztozzunk meg a finomságokon.
A takarítás szintén legyen hetekre lebontva megtervezve. Ezekre az ominózus napokra a gyerekeket elküldhetjük a nagymamákhoz, s a házaspárok együtt is kitakaríthatnak. Hacsak a lurkók nem akkorák, hogy már aktívan részt tudnak venni benne.
Érdemes erre az időszakra egyeztetni a baráti körrel, s amíg egy-egy szülőpáros az ügyeket intézi, addig az ismerősök vendégül látják a gyerekeiket. Majd a következő héten fordítva.
Fontos elfogadni, hogy nyugodtan, kisimulva ünnepelni egy családanyának is joga van! Merjünk segítséget kérni és legyünk határozottak a tervezésben, kivitelezésben. Így nagyobb sikerrel lehet boldog, békés a család ünnepe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Papírtakarékosság a gyakorlatban

Manapság szinte minden háztartásban nő a papírfelhasználás, ami természetesen növekvő költségeket okoz a fogyasztók oldalán, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük