Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kerüljük el a gyermekkori fogszuvasodást?

Hogyan kerüljük el a gyermekkori fogszuvasodást?

Átlagosan a hatodik és a kilencedik hónap között bújnak ki a csecsemő első fogai. Ezeket a szülőknek óvatosan, nedves fültisztító pálcával vagy kisgyerekeknek készült fogkefe segítségével kell tisztítaniuk. Fogkrém a három év alatti gyerekek számára még nem szükséges, mivel fennáll a veszélye, hogy lenyelik. A harmadik életévig a szülők feladata a gyermek fogának tisztítása, a három év fölötti gyerek már elkezdheti önállóan mosni a fogát. Azonban tanácsos hatéves korig utólag ellenőrizni, és szükség esetén alaposabban megtisztítani a gyermek fogait.
A fogszuvasodás megelőzése szempontjából a legfontosabb a cukrozott üdítőitalok elkerülése, és az édességek nem túl gyakori fogyasztása – főleg a ragacsos, fogakhoz tapadó cukorkák esetében. A cukor folyamatos jelenléte a szájban ideális környezetet jelent a fogszuvasodást okozó baktériumok számára, amik savakat termelnek, és ezzel a fog szerkezetét károsítják. A tejfogak különösen érzékenyek, mivel a fog felszíne kevésbé kemény, és porózusabb, mint a csontfogak esetében.
Azok a kisgyerekek, akik folyamatosan cukrozott teát vagy egyéb italt fogyasztanak, kifejezetten veszélyeztetettnek számítanak. A fogaik folyamatos öblítése a cukrozott folyadékkal hamar károsodáshoz vezethet. Amennyiben este, elalvás előtt is cukrozott italt isznak, a baktériumok még könnyebben okoznak fogszuvasodást, mivel éjszaka a nyál tisztító hatása sem érvényesül. Érdemes rászoktatni a gyerekeket, hogy cukortartalmú élelmiszereket csak a főétkezések alkalmával fogyasszanak, a folyamatos nassolás helyett.
Még egy tipp: sok szülő használja a gyermek kanalát, hogy megkóstolja előtte az ételt. Jobb, ha ezt nem tesszük: a nyálban található, fogszuvasodást okozó baktériumok – különösen a Streptococcus mutans és a Lactobacillus – a felnőttek nyálában nagyobb mennyiségben vannak jelen, és így akaratunkon kívül a gyerekeknek is átadhatjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük