Kezdőlap » Ház karbantartás » Hogyan kerülhetjük el, hogy lakásunk a penészgomba termőtalaja legyen?

Hogyan kerülhetjük el, hogy lakásunk a penészgomba termőtalaja legyen?

Beköszöntött a hűvös időszak és lassan egyre többet kell fűtenünk a lakásokat, házakat. Nagyon ügyesen kitalálták a hőszigetelő anyagokat, amelyeket egyre több házon alkalmaznak is. Valóban észre vehető a költségcsökkenés a gázszámlánkon, ezzel szemben egyre többen tapasztalják szomorúan, hogy elkezdődött a penészképződés a lakás több pontján is. Jellemzően először csak páralecsapódást észlelünk a sarkokban és olyan helyeken, ahol különösen zártak a falak, mint például a plafonig csempézett fürdőszobában. Értetlenül nézzük, hogy eddig ezt miért nem tapasztaltuk?
Akkor most mi történhetett? Jönnek a még hidegebb napok, éjszakák, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 10’C fok alá is süllyed.
Ilyenkor már szinte folyamatosan megy a fűtés és a páralecsapódásokból lassan penész foltok alakulnak ki.
Mosás után a ruhaneműt már nem tudjuk a szabadban szárítani, hanem ezt a lakásban kell megoldjuk. Ezzel is csak fokozzuk a kellemetlenséget, hiszen az elpárolgott nedvesség lecsapódik a falakon.
Amikor már megjelentek az elő penész foltok, akkor szoktunk különböző penészölő szereket használni, amiknek van ugyan azonnali hatása, de sajnos nem tartós. Időről-időre visszatérő jelenséggé válik a penészgomba.
Miről is feledkeztünk meg?
Arról, hogy a modern lakások olyan szinten izolálva lettek a természetes levegőtől, a szigeteléseknek és hőszigetelt nyílászáróknak köszönhetően, hogy megszűnt a lakások természetes szellőzése. Jellemzően a kertes házakra vonatkozik, illetve a társasházi szélső lakásokra.
Orvosolhatjuk ezt azzal, hogy legalább naponta kétszer, /még akkor is, ha kint fagy/, teljesen átszellőztetünk minden helyiséget. Fontos, hogy ne maradjon ki még a fürdőszoba sem! Szemmel láthatóan a nedves részek kiszáradnak és ezzel megakadályozzuk a penészképződést anélkül, hogy vegyszerekkel kellene a lakásunkat hetente „kezelni”.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan újítsuk fel a fürdőkádat?

A régi típusú, zománcozott fém fürdőkádat nagyon tartósak, de így is megtörténhet, hogy valamilyen okból …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük