Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kerülhetjük el a lábgombát?

Hogyan kerülhetjük el a lábgombát?

Sajnos majdnem minden magyar ember élete során legalább egyszer szenved gombás fertőzéstől, ezek közül a leggyakoribb a láb, és a körömgomba.
Napjainkban ezek a típusú fertőzések könnyen, és hatékonyan kezelhetők krémekkel, viszont ha nem figyelünk rá, és nem fordulunk időben orvoshoz, komoly szövődményei is lehetnek, így a legfontosabb, hogyha gomba gyanúja merül fel, haladéktalanul kezeltessük.
Amikor égő, viszkető érzést tapasztalunk a lábfejünkön, először győződjünk meg róla, nem-e bőrkeményedés, vagy a bőr szárazsága áll-e a háttérben. Ha a bőrön különböző elváltozásokat is látunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulni! Amennyiben helyes a diagnózis, és még időben cselekedtünk, vény nélkül kapható készítményekkel néhány nap alatt teljesen eltüntethető a fertőzés, viszont ez egy előrehaladott állapotnál heteket, akár hónapokat is igénybe vehet.
Amennyiben sikeresen kiirtottuk a fertőzést, érdemes a jövőben jobban ügyelni, hogy elkerülhessük. Sajnos általános tévhit, hogy a személyes higiénia, és a bőrgomba szoros kapcsolatban áll, holott ez nem igaz, elég egy apró figyelmetlenség is a gombás megfertőződéshez.
Sokan nem is gondolnának rá, de például egy nyilvános uszodában nem csak a csúszásveszély elkerülése miatt kötelező a papucs használata. Nedves, meleg közegben könnyedén szaporodik a bőrgomba, azonban a papucs viselésével csökken az esély ilyen típusú fertőzésre. Nyilvános zuhanyzóban szintén figyeljünk oda!
A másik legegyszerűbb kialakulása, hogyha valaki hosszú ideig ugyan azt a zárt cipőt viseli, itt is kialakul a fertőzés számára az ideálisnak mondható nedves, meleg környezet, különösen műszálas zokniban, és rosszul szellőző cipőben, ahol jobban izzad a lábfej. Ezt a veszélyt is könnyen elkerülhetjük, ha minden nap alaposan lábat mosunk, ügyelve a lábujjaink, és a lábkörmeink tisztaságára is, illetve ha minden nap tiszta pamut, vagy gyapjú zoknit húzunk.
A biztonság kedvéért tartsunk otthon egy tubus gombaölő kenőcsöt, így ha fertőzésre gyanakszunk, mihamarabb kezelni tudjuk a bőrfelületet!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Epebetegségek

Az epe, az epehólyag váladéka, mely epesavak sóit, koleszterint, bilirubint, valamint vizet is tartalmaz. Előfordul, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük