Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan kérjünk árajánlatot?

Hogyan kérjünk árajánlatot?

Egy házfelújítás rengeteg pénzbe kerül. Minél több az elvégzendő munka, annál többe. Épp ezért nagyon érdemes tisztában lenni vele, hogy az egyes résztevékenységek mennyibe fognak kerülni, és többek között ez alapján nagyon alaposan megfontolni, hogy kit bízunk meg a munkával.
Az aktuális jogi szabályozás szerint az árajánlat kérése és nyújtása is ingyenes szolgáltatás, az árajánlat fejében semmit sem lehet felszámolni, még akkor sem, ha az üzlet végül nem jött össze, és a megbízást egy másik szakember kapja. Épp ezért a felújító semmit sem veszít azzal, ha minél több szakértőt keres meg, és kér tőlük árajánlatot. Ha lefelé szeretnénk egy kicsit alkudni, még bizonytalanul meg is jegyezhetjük, hogy a másik szaki kevesebbet kért, ha pedig túlzott különbséget látunk az ajánlatok között, kérdezzünk rá, mi ennek az oka.

Mindig kérjük, hogy az árajánlatban – akár szóbeli, akár hivatalos, írásbeli – tüntesse fel a szakember, hogy pontosan mennyi a nettó, mennyi a bruttó rá, mennyi a munkadíj és mennyi az anyagköltség. Ez nagyon jól jöhet, ha spórolni akarunk. Ott van például az anyagköltség dolga: elképzelhető, hogy olcsóbb forrást is tudunk (de ügyeljünk, hogy ez ne menjen a minőség rovására), de az is elképzelhető, hogy a mesternek a nagy tételben való vásárlás miatt kedvezménye van.

Kérdezzünk rá, melyek azok a munkafolyamatok, ahol a spórolás érdekében mi is be tudunk szállni. Ha például ácsot kell hívni, a faanyagok festését nyugodtan bevállalhatjuk, a villanyszerelő után pedig a falat mi is le tudjuk glettelni. Ezek mind olyan tételek, amelyek a szakembernek csak egy-két óra munkát jelentenek, de mi akár súlyos tízezreket is spórolhatunk, ha kevesebb óradíjat kell fizetni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Parasztház felújítása

A felújított parasztház kellemes otthonunk lehet. A vidéki és egyben nyugtatóként ható hangulat a tiszta, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük