Kezdőlap » Jog » Hogyan kérhetünk gyermektartásdíjat?

Hogyan kérhetünk gyermektartásdíjat?

Mindenképpen szomorú tény, ha a gyermek szülei ilyen vagy olyan okokból úgy döntenek, hogy külön folytatják tovább az életüket. A gyermek az, aki mindennek a szenvedő alanya, ezért jó ha a szülők az ő érdekeit szem előtt tartva tudnának megállapodni a felmerülő kérdésekben. Ilyen kérdés, hogy a gyermek kinek a felügyeletében és nevelésében marad, a másik fél láthatósági joga, mikor és mennyit lehet a gyermekkel és nem utolsósorban , hogy anyagi segítséget ad e a gyermek neveléséhez. Ha kiindulunk abból, hogy a partnerek megtudnak egyezni vita nélkül, az a gyermek érdekét is szolgálja és jelentősen lerövidíthetjük azt az időszakot, amely amúgy sem könnyű egyik félnek sem. Adódhatnak gondok azonban több kérdésben is, amiben nem tudunk megegyezni.

Ebben az esetben bírósághoz kell fordulnunk, hogy ott szülessen döntés, amelyhez a későbbiekben tartani kell magunkat. Aki gyermektartásdíjat szeretne igényelné mindenképpen ügyvédi segítséggel vágjon bele. Noha az interneten minden információ megtalálható, annyira sok információanyaghoz juthatunk, hogy végül belekeveredhetünk. Akinek pénztárcája nem engedi meg az ügyvédi költségeket, az bátran kérjen segítséget a lakhelyéhez tartozó családsegítő központban, ahol ingyenesen áll rendelkezésre jogász a rászorulóknak. Segít megírni a beadványt, amit a Bíróságon kell beadnunk és ezzel el is indítjuk az ügyet.

Gyűjtsünk össze minden olyan információt amire szükség lehet a tárgyaláson, ilyen a gyermek szükségleteit tartalmazó lista, hogy havi szinten mennyi pénzt költünk ( pl. állandó gyógyszerek, különórák, ruházkodás stb. ) A bevételünkről a keresetigazolást töltessük ki időben. Jó ha tudjuk, hogy nem anyagi helyzetünktől függően jár a gyermektartásdíj, hanem alanyi jogon. Kötelezhető a másik fél a tartásdíj megfizetésére akkor is, ha nincs munkahelye. A megítélt tartásdíj bármikor újra felülvizsgálható, ha időközben a másik félnek jelentősen javul az anyagi helyzete.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A személyhez fűződő jogok

A személyhez fűződő jogok védik a személyt az illetéktelen beavatkozásoktól, amelyek a környezete felől érkeznek. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük