Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan képes az ember nevetni?

Hogyan képes az ember nevetni?

A nevetéshez általában nem egy vicc kell, hanem egy másik személy jelenléte. Egy vizsgálat során 1200 ember viselkedését figyelték meg természetes környezetben, például bevásárlóközpontokban, ahol azt tapasztalták, hogy ahogy a nevetést kiváltó megjegyzéseknek csupán 10-15 %-a volt akárcsak kicsit is humoros.
Egyedül szinte sohasem nevetünk; társas helyzetekben harmincszor gyakrabban fordul elő, mint magányosan. Beszélgetés közben a megfelelő helyeken nevetünk, ami arra is utal, hogy a beszéd domináns a nevetéssel szemben. Ugyanakkor a nevetés sincs tudatos irányításunk alatt; igaz ugyan, hogy jól vissza tudjuk fojtani, de vezényszóra nehéz hitelesen nevetni.
Hogy tulajdonképpen mi is a nevetés? Egy erőltetett légzés hangja. Ha majmokat csiklandozunk meg, akkor jellegzetes, játékos arckifejezés jelenik meg rajtuk a nevetés sajátos, ziháló verziója mellett. Igaz, hogy a jelenséget csak majmok esetében tanulmányozták, de más játékos állatfajnál is létezik. Például a patkányokkal folytatott hasonló kísérlet eredményeképpen a patkány egyfajta ultrahangot bocsát ki, ami valószínűleg a nevetésnek felel meg.
A jelenség a beszédhez hasonlóan fokozatosan fejlődött ki, talál a kommunikáció első formájaként.
Amikor a baba még nem tud beszélni. Az anya megérinti és megcsiklandozza, mire a baba mosolyog, és nevet.
A nevetés nem kizárólag az emberre jellemző, nálunk mégis azért más, mert tudunk beszélni. Az evolúciós áttörés, aminek köszönhetően ilyen szabadon tudunk nevetni, a kétlábon járással alakul ki. A négylábúaknál közvetlen összefüggés van a futás és a légzés között.:egy ló nem tudna futni, ha nem tartaná vissza a lélegzetét, mikor első lábai földet érnek. Csak az embereknek sikerült elválasztani a légzést a futástól, ami döntő fontosságú a beszéd és hangképzés szempontjából.
Mindenki úgy gondol a kétlábon járásra, mint ami lehetővé tette az eszközkészítést, a fegyverhasználatot. Elfelejtkezünk arról, hogy a kétlábon járás egyben a beszéd kialakulásának előfeltétele is volt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen hatással van ránk a tánc?

A tánc a zene ütemét követő mozgásforma. Táncolhatunk lassú vagy gyors zenére, betanult koreográfia alapján …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük