Kezdőlap » Sport » Hogyan kell sportszervezetet létrehozni?

Hogyan kell sportszervezetet létrehozni?

Sportszervezetnek a sportegyesületeket és sportvállalkozásokat hívjuk, melyek magukban foglalják a nemzeti válogatottat működtető sportszövetségeket, a fogyatékosok sportszervezeteit, sportiskolákat, valamint az utánpótlás-nevelő alapítványokat.

A sportegyesületek alaptevékenysége a sporttevékenység szervezése, a sportolás feltételeinek megteremtése. Önkéntes alapon létrehozott szervezetről van szó, mely magyarországi székhelyű. Saját önkormányzattal rendelkezik, nyilvántartott tagságának létszáma pedig minimum tíz fő. Fontos, hogy célja elérése érdekében szervezi tagjainak tevékenységét, s mindenkor fel kell tüntetnie sportegyesületi jellegét. Sporttal össze nem függő tevékenységet, valamint sporttal összefüggő kereskedelmi tevékenységet csak kiegészítő tevékenységként folytathat. Az egyesület jogi személy, úgy jöhet létre, hogyha tíz tag kimondja a megalapítást, elfogadják az alapszabályt, s megválasztják az ügyintézőket, képviseleti szervet.

A sportvállalkozás profitorientált, gazdasági társaság (részvénytársaság vagy korlátolt felelősségű társaság) formájában működhet, szintén önálló jogi személy. A sportegyesülethez hasonlóan főtevékenysége a sporttevékenység, célja a szervezés és feltételek megteremtése egy vagy több sportágban.

A fogyatékosok sportja, illetve a szabadidősport közhasznú társaság keretében is működtethető. Ez utóbbi megfelelő társadalmi támogatottsághoz és megfelelő erőforrások meglétéhez kötött. Közhasznú jogállást kaphat például az az egyesület, mely átlagos árbevétele meghaladja az egymillió forintot, vagy közhasznú tevékenységeinek ellátását tartósan legalább tíz önkéntes személy végzi.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük