Kezdőlap » Növények » Hogyan kell levéldugványozni?

Hogyan kell levéldugványozni?

Te is szeretnél több növényt a lakásba, a szobákba, de most nincs rá pénzed, a meglévő szobanövényekből készíthetünk új virágokat. Mivel néhány szobanövényünk levelei, úgy regenerálódnak, hogy gyökeret eresztenek és hajtást fejlesztenek. Ezeknél a növényeknél épp egészséges leveleket használunk fel a dugványozáshoz, így tudjuk szaporítani könnyedén az afrikai ibolyát is. De így tudjuk például a begóniát, a korallvirágot, a vízipálmát is és stb.

Vegyük például az afrikai ibolyát, a növényünkről letörünk néhány egész, épp, egészséges levelet, amelyet vízbe rakunk és hagyjuk kigyökerezni, míg a vízben van ráhúzunk egy nejlon zacskót, hogy magasabb legyen a páratartalom és fényes, napos, meleg helyre tesszük. Ha kigyökereztek a levelek, akkor egy cserépbe új virágföldet teszünk és ebbe a leveleket belenyomkodjuk és már nincs is más dolgunk csak kitenni napos meleg helyre és várni, hogy a levelek új, kis hajtásokat hozzanak, nőjenek és bokrosodjanak, ha elkezdenek bokrosodni, utána elég hamar hozzák is a virágokat. És már gyönyörködhetünk is a saját szaporítású virágainkban.

Ha nem szeretjük vízben gyökereztetni a leveleket, akkor is ugyanez a menet csak kimarad a vízben gyökereztetés, ilyenkor egyből a földbe kerülnek a levelek, de előtte a szár végét gyökereztető szerbe kell mártani.

De ilyen növényeket, ha teljes szép példánnyá nevelünk fel, akár tökéletes ajándék is lehet, hiszen senki nem fogja megmondani róla, hogy nem épp a sarki virágboltban vásároltuk. De ha szeretnénk, hogy tudják, hogy mi készítettük a virágot, akkor kedveskedhetünk vele, hogy csak neki nevelgettük ennyi meg ennyi ideig.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük