Kezdőlap » Kert » Hogyan kell kialakítani a helyes sövényformát?

Hogyan kell kialakítani a helyes sövényformát?

Egy fásszárúakból álló sövény kialakítása nem éppen rövid figyelmet követelő feladat. A növény növekedési üteme alapján a kerítés nagyjábóli végleges kialakulása akár 10 évet is igénybe vehet. A kerítésnövények nagy részével azonban már 4 év után is elfogadható eredményt lehet elérni, már ami a takarást illeti.

A lényeg a helyes távolságban való ültetés, később a metszés, később nyírás. Az ültetési távolság a növény típusától függően általában 50-100 cm. A lassabban növekvő vagy kifejezetten karcsú növényeket célszerűbb csak kicsit sűrűn ültetni. A falban lévő lyukak néhány év alatt el fognak tűnni. Ügyeljünk rá, hogy a növények pontosan egy sorban legyenek, ehhez legjobb, ha kihúzunk egy madzagot segítségnek.
A sövényeket, ha a tulajdonos nem akarja, hogy túlságosan elburjánozzanak, rendszeresen metszeni kell. Legfontosabb, hogy tudjuk, hogy szabad-e kivágni a csúcshajtást, vagy sem. Fenyőféléknél, tujáknál a csúcshajtást meg kell hagyni, különben a növény nagyon összevissza fog nőni. A tipikus fásszárú sövénynövényeknél, például a puszpáng, aranyvessző, orgona, tűztövis, borbolya, stb. a csúcshajtást már valószínűleg a faiskolában visszavágták. Ha mi magunk szaporítjuk a növényeket vesszőről, akkor a begyökerezés után, mikor a vesszőn már megjelenik néhány hajtás helye, vágjuk le a hajtáscsúcsot. Ezzel arra ösztökéljük a növényt, hogy az alsó hajtásokat erősítse meg. Az első 1-2 évben valószínűleg még csak metszőollóval fogjuk végezni a munkát. A 2-3. évben viszont lassan elő lehet venni a sövényvágó ollót is.
Ügyeljünk rá, hogy a sövény helyes keresztmetszete vagy szabályos téglalap, vagy alul szélesebb trapéz. Ha a felső része lenne szélesebb, akkor túl nagy árnyékot vetne saját magára, ami a növények felkopaszodásához vezetne.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük