Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan kell házilag csíráztatni?

Hogyan kell házilag csíráztatni?

Természeténél fogva minden mag csírázóképes, kivéve azokat, amelyeket vegyi vagy más kezeléssel erre képtelenné tettek. A zsenge csírák és a belőlük kinövő, szinte gyökérszerű apró hajtások legfontosabb tápanyagaink közé tartoznak. Sokféleképpen felhasználhatók: természetesen nyersen is, például salátákban vagy kenyérre téve gazdag vitamin forrás.

Csíráztatni szerencsére bárhol lehet, ahol elegendő nedvesség, oxigén és fény van, és ahol biztosítható az egyenletes, közepes hőmérséklet. A lenmag és a zsázsa kivételével csíráztatás előtt a magvakat rövidebb-hosszabb időre be kell áztatni. Csíráztatáskor a helyiség hőfoka 18-22 Celsius-fok között legyen.

Az edényeknek legyen megfelelő légáramlása, de ne legyen huzatos. a gombafertőzés megakadályozása érdekében a magokat naponta egyszer vagy többször öntözzük meg. A csíráztatóedény legyen elég tágas. Túlságosan kis edényben megindulhat a rothadás vagy a gázképződés. Nem vagy csak kis mértékben csíráznak ki a magok, ha régiek vagy sérültek, a hőmérséklet túl magas vagy alacsony, a magot közvetlenül napsugárzás éri, a magokat túl nedvesen vagy szárazon tartjuk. A hüvelyeseket hideg vízzel, más magvakat langyossal kell öntözni. A csírázás folyamata során szénhidrát bomlik le, a zsírtartalom csökken, a fehérjetartalom viszont nő. A C- és B- vitamin csoporthoz tartozó vitaminok aránya szintén növekszik.

Az ásványi anyag tartalom szintén nő, de ennek mértéke a magok fajtájától és az öntözővíz minőségétől is függ. A fogyasztás előtt a csírákat alaposan mossuk meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mennyi cukrot fogyaszthatunk egy nap?

Tudta, hogy már egy fél doboz kólával is túllépi az ajánlott napi cukorbevitelt? Egy nemrég …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük