Kezdőlap » Hobbi » Hogyan keletkeznek a csillagok?

Hogyan keletkeznek a csillagok?

Mikor felnézünk este az égre több millió vagy milliárd csillagot látunk, vagyunk páran, akik kiskorukban elkezdték számolni pontosan mennyi is az annyi, de gondolom senki nem tudta bejezni a megszámlálhatatlansága miatt.
Később már azon is gondolkodtunk, hogy vajon mik ezek a világító pöttyök az égen és hogyan lettek? Nos, ezek a világító pöttyök a csillagok és az egész galaxisban megtalálhatóak, folyton újabbak születnek és hunynak ki. A keletkezésük elég összetett folyamat, de úgy kezdődik, hogy a galaxisban lévő hidrogén és hélium felhőkké tömörülnek és gravitációjuk folytán zsugorodnak tovább, az itt található atomok a zsugorodáskor egyre többször ütköznek egymásnak.

Ez alatt a gáz felmelegszik és ennek az eredménye lesz a magfúziós fázis, eközben a hidrogén héliummá alakul, és a fokozottan növekvő hőmérséklet hatására növekszik a nyomás és leállítja a felhő zsugorodását. Egyszer csak beáll a stabil állapot egy ideig, aztán csillaggá alakul. Ami alatt a többi hidrogén folyamatosan héliummá alakul, akár a Napunknál is. Az így létrejövő energiát fény formájában sugározza. A csillagok hőmérséklete attól függ, hogy mekkorák, minél nagyobb annál forróbb, hiszen így erősebb gravitációs vonzásra lesz szüksége.
Emiatt alig 100 millió év alatt elfogyasztja a hidrogén készletét, ami miatt zsugorodnia kell, aztán a héliumot nehezebb, mint például oxigénné vagy szénné alakítja, bár ez még kevés az energia szükségletek pótlására, így hamarosan kialszik. Ilyen és még más csodálatos dolgok mennek végbe körülöttünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük