Kezdőlap » Betegségek » Hogyan keletkeznek a ráncok?

Hogyan keletkeznek a ráncok?

A sejtek öregedésének egyik legfontosabb faktorát a génjeink jelentik. Hogy milyen ütemben csökken a sejtek száma, és romlik a funkciójuk az életkor növekedésével, egyénenként rendkívül különböző. Azonban nemcsak a gének, hanem az életstílus is befolyásolja az öregedési folyamatokat. Az UV-sugárzás, a túlzásba vitt napozás vagy szoláriumozás serkenti a bőr öregedését.
Ahogy a sejtosztódás lassul, elindulnak az öregedési folyamatok, és ráncok keletkeznek bőrünkön. A hámréteg és az irha között folyamatosan új sejtek keletkeznek, melyek négy héten belül a bőr felszínére jutnak, ahol idővel lehámlanak, és új sejteknek adják át a helyüket. Évente körülbelül 50-60 milliárd új bőrsejt keletkezik a szervezetünkben. Az életkor növekedésével a bőrsejtek már nem képesek olyan gyakran osztódni, mint fiatalkorban: 27 nap helyett körülbelül 50 naponta osztódnak.
Az ok: a hámréteg idős korban kevesebb tápanyaghoz jut. A hámréteg vérellátását, ezáltal a szükséges fehérjékkel és vitaminokkal való ellátását az alatta lévő irharéteg látja el. A hám és az irha közötti hullámos felszín idős korban azonban egyenesebb lesz, ezáltal kisebbé válik az érintkezési felület, a bőr ellátása romlik. Az évek előrehaladtával egyre vékonyabb lesz, ráncosodik és könnyebben sérül. A keletkező sebek is lassabban gyógyulnak.
A faggyú-, és verejtékmirigyek száma is csökken, és kevésbé látják el a funkciójukat. Hatvan éves korban a bőr a legtöbb embernél már száraz.
Az irha hyaluronsav-tartalma csökken, ezáltal kevesebb vizet tud megkötni. A felszíni ráncok ezáltal elmélyülnek.
A bőr legmélyebb rétege a bőralja. Ez egy normál testsúlyú embernél a testsúly 10%-át teszi ki, és nagyrészt zsírsejtekből áll. Az itt tárolt zsír óvja a szervezetünket a kihűléstől, energiát tárol, és véd a sérülésektől. Idős korban a szervezet kevesebb zsírt termel, így a bőraljában található zsírréteg elvékonyodik. Ez okozza az arc beesettségét.
Ha minél tovább szeretnék megőrizni bőrünk egészségét, figyeljünk az egészséges táplálkozásra, a megfelelő folyadékfogyasztásra, és arra, hogy óvjuk bőrünket a káros UV-sugárzástól.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük