Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan kalkuláljuk a felújítás költségeit?

Hogyan kalkuláljuk a felújítás költségeit?

Egy ház vagy lakás felújítása hatalmas költségekkel járhat, különösen, ha nincs lehetőségünk arra, hogy saját magunk végezzük el a munkákat. A mesterek bére gyakran többszöröse az alapanyagok árának, ezért érdemes megfontolni, hogy inkább lassabban haladjunk, de a hétvégén, vagy a szabadidőnket kihasználva mi magunk végezzük a munkálatok nagy részét. Ennek érdekében pontos időbeosztást kell készítenünk, hogy milyen sorrendben célszerű haladni az egyes lépésekkel, majd alkalmanként megvásároljuk az egyes lépésekhez szükséges alapanyagokat, és a következő héten vagy hónapban elvégezzük a hozzá tartozó munkálatot.

Ezzel kíméljük a pénztárcánkat, néha csak pár tízezer forintot kell a felújításra fordítanunk havonta.
Az optimális sorrendben elsőként szerepelnek a falat érintő munkálatok, vagyis a nyílászárók cseréje és a villamos valamint a vízvezetékek szerelése, mivel ezek bontással is járnak. Ezután tegyük rendbe a falakat, a szükséges helyeken vakoljunk vagy gletteljünk. A végleges burkolat kialakításával mindig fentről lefelé haladjunk, vagyis először a plafont fejezzük be.

Ha nem akarunk fárasztóan sokat dolgozni egy létrán felfelé nyújtózkodva, akkor érdemes festés helyett a tapétázást, gipszkartonozást vagy hungarocell díszlapokkal való borítást megfontolni. Ekkor a glettelés nagy részét elhagyhatjuk. A felület ezek után még akár festhető is, ha más színre vágyunk. Ezt követi a falak festése, végül a padló felújítása: csempézés, szőnyegfektetés vagy laminált padló lefektetése. Utóbbi kettőt házi eszközökkel is bárki meg tudja csinálni, a csempézéshez némi szakismeret és sok türelem, alaposság szükséges.
Az egyes felújítási fázisok között alaposan takarítsuk ki a helyiségeket, hogy például ne kerüljön por a padló vagy a szőnyeg alá.
A padlóburkolat lefektetése után következhet a legnagyobb bútor helyre rakása, elsősorban a konyha, a szekrények, szekrénysorok, kanapék és ágyak, majd befejezhetjük a munkálatokat a képek és polcok felszerelésével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ellenőrizzük a kiadásokat?

A felújítás költségei ritkán állnak meg hat számjegynél, ahhoz már igazán nagyon ügyes spórolónak kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük