Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan jutassunk sok napfényt a növényeinknek?

Hogyan jutassunk sok napfényt a növényeinknek?

A szobai növényeinket érdemes úgy megválogatni, hogy árnyéktűrőek legyenek. Ugyanakkor vannak olyan esetek, mint a tavaszi palántanevelés időszaka, amikor nem opció, hogy árnyékban legyenek a növények, egyszerűen minden csipetnyi napfényre szükségük van.
Ha még lehetőség van alakítani a házon, esetleg felújításba kezdtünk, érdemes megfontolni, hogy ez is egy szempont legyen a nyílászárók helyének, típusának megválasztásakor.
A növények számára a legfontosabb, hogy lehetőleg ne csak szemből, hanem felülről is érje őket a napfény. Így több fényhez jutnak hozzá, és kisebb eséllyel fognak megdőlni az egyik irányba. Ha csak egy ablak beszereléséről van szó, elgondolkodhatunk egy öblös ablak kialakításáról, vagyis olyan ablakon, ami úgy domborodik ki a házfalból, hogy felülről is érheti így fény az oda helyezett növényeket.
Ennél költségesebb, de visszás módon összességében sokkal takarékosabb megoldás lehet egy, a házfalhoz tapasztott üvegház építése. A teraszra ráépítve kicsit kíméli a pénztárcát, a ferde tetőt pedig a napfény téli beesési szögének megfelelően alakíthatjuk ki. Ugyanakkor az ott nyert hő melegen tartja a házfalat, így jóval kisebb lesz a hőveszteségünk is.
Ha felújításra nincs lehetőség, akkor is sokat nyerhetünk a növények számára néhány egyszerű fogással. A legalapvetőbb az üvegtáblák gyakori tisztítása. Az üvegre rakódott vékonyka porréteg is rengeteg napfényt vesz el. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor hanyagolhatjuk a nappali, áttetsző függönyök használatát is, főleg, hogy ezek akár le is verheti a kis palántákat. Ha semmi esély a fénymennyiség ilyen növelésére, például mert eleve északi ablakunk van csak, akkor érdemes beruházni egy-két növénytermesztésre alkalmas fénycsőbe vagy led lámpába. Ezeket úgy alakítják ki, hogy azokon a hullámhosszokon legyen erős fényük, amely a növények növekedéséhez és fotoszintetizálásához szükséges.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ellenőrizzük a kiadásokat?

A felújítás költségei ritkán állnak meg hat számjegynél, ahhoz már igazán nagyon ügyes spórolónak kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük