Kezdőlap » Étel » Hogyan jussunk hozzá még több zöldséghez?

Hogyan jussunk hozzá még több zöldséghez?

Akinek egyáltalán nincs kertje, még az is nevelhet zöldségeket – ráadásul még föld, termőtalaj sem kell hozzá!
Mikor a bevásárlásból hazamegyünk, a legtöbben viszünk haza káposztát, salátát, hagymát, cikóriát is, az ínyencek sokszor zellert, édesköményt is válogatnak. Ha a pucoláskor egy kicsi áldozatot hozunk, jelesül egy kicsit kevesebbet hagyunk meg a fogyasztásra, akkor ezeknek a növényeknek a zöld része konyhai körülmények között is újranöveszthető lesz. (Hasonló ehhez például a mostanában nálunk is nagyon népszerű ananászgyökereztetés.)
Az eljárás lényege, hogy a növény tövénél, ahol a szára vagy gyökérzete a földbe csatlakozott, a tisztításhoz szükségesnél vastagabb részt távolítunk el, összesen kb. 1-2 cm-t. Ezt követően a növények levágott tövét helyezzük vizes papírtörlőbe, tálcába, és tartsuk folyamatosan nedvesen. Az újrahajtáshoz – mivel minimális gyökérmaradványokkal rendelkezik csak – nedves környezetre van szüksége, nincs lehetősége ugyanis a nem létező földben mélyebbre hatolni. Nagyon kell ügyelni arra is, hogy ne penészedjen meg a “veteményesünk”, ennek érdekében naponta legalább egyszer tisztítsuk meg az edényét, cseréljük a vizet illetve a papírtörlőket.
A legtöbb növény várhatóan néhány nap vagy egy hét után hajtani kezd, a hagyma maradványának közepéről például kis zöldhagymaszár indul el felfelé, a káposzta, saláta közepén is új hajtások jelennek meg, melyeket tépősalátaként tudunk hasznosítani.
Sok termésre persze nem lehet számítani, de hetente legalább egy adag salátára való nyerhető belőlük, ami változatos, friss, egészséges és nem utolsó sorban olcsó alapanyagot jelent egy étkezéshez vagy a napi szendvicsekhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül a sajtgolyó?

Az egész családom nagyon szereti a rántott sajtot, azonban én nem igazán szeretem készíteni, mert …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük