Kezdőlap » Autó » Hogyan jött létre a gőzmozdony?

Hogyan jött létre a gőzmozdony?

Az ötlet merész volt: az évszázadok óta használt szekereket húzó lovak vontatóerejét a gőzben megtestesülő energiával helyettesíteni! Legelőször a 17. században alkalmazták járműre. Először Richard Trevithick angol mérnök alkalmazta a gyakorlatban, amikor 1803-ban létrehozta a gőzmozdonyt.

Ezt az első gőzmozdonyt, amely több mint 5 tonnát nyomott, egy bányában használták Gallesban (Nagy-Britannia), és rögtön kiderült, hogy sokkal nagyobb erőt képes kifejteni, mint egy ló: kicsivel kevesebb, mint 13 km-t tett meg mintegy 8 km/h sebességgel, 25 tonna súllyal megrakodva!

Egyetlen hátrányának bizonyult, hogy túl nehéz volt, így az alatta futó öntöttvas sín darabokra tört. A fordulat 10 évvel később, 1813-ban következett be az új gőzmozdonnyal, amelyet George Stephenson alkotott meg. Könnyebb volt az előzőeknél, s két-két pár kerékkel volt felszerelve, amely acélsínen gördült. Nem volt gyors (alig érte el a 6 km/h sebességet), de képes volt 30 tonnányi súlyt vontatni, és az acélból készült sínpár is elbírta a súlyát. A kérdés eldöntetett: végleg bebizonyosodott, hogy a gőzmozdony sokkal kényelmesebb és erősebb a lónál!
Az első vasutakat bányák belsejében építették a szén és más ásványok szállítására. Miután bebizonyosodott, milyen megbízható eszközről van szó, megszületett az áruk egyik helyről a másikra vasúton való szállításának ötlete. 1821-ben megépült az első nyilvános vasút, amelyen George Stephenson és fia által épített, Locomotion névre keresztelt mozdony járt, amely már elérte a 25 km/h sebességet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük