Kezdőlap » Autó » Hogyan jött létre az autóversenyzés?

Hogyan jött létre az autóversenyzés?

Az autós szenvedély hamarosan elvezetett a versenysport megszületéséig, olyannyira, hogy már a 19. század végén elkezdték szervezni az első autóversenyeket. Ám egészen 1906-ig nem határozták meg a versenyekben részt vevő autók műszaki követelményeit: gyakorlatilag bármilyen, négy keréken guruló járművel el lehetett indulni. Attól az évtől kezdve azonban a versenyeket a technikai kísérletezésre való ösztönzés céljával két nagy csoportra osztották: az egyik a szabad verseny, a másik szigorú szabályokon alapuló verseny (az autó mérete, kapacitása és műszaki előírások tekintetében).
A Forma-1, amely a legnépszerűbb és leghíresebb autóverseny a világon, 1946-ban született (de csak 1950-től vált hivatalossá). Különleges, erre a célra külön megépített pályákon zajlik, ahol csak szigorú technikai követelményeknek megfelelő autók versenyezhetnek. A versenyben részt vevő autók az évek során állandó változáson mennek keresztül, az autóipar alakulásának megfelelően.

A konstruktőrök által megálmodott autócsodák általában jelentősen eltérnek azoktól a gépjárművektől, amelyeket az utakon láthatunk nap mint nap, ám az is gyakran előfordul, hogy ezekben az autókban olyan, célirányos technikai megoldásokat alkalmaznak, amelyeket aztán az autókereskedelembe megjelenő, mindennapi használatra tervezett autók megtervezésekor kamatoztatnak.

A mai Forma-1-es autók nagyon alacsonyak és áramvonalasak (így érik el, hogy az autók súlypontja a stabilitás érdekében minél közelebb legyen az út felszínéhez, illetve minél kisebb felületen súrlódjanak a levegővel, s ezzel egyre nagyobb sebességre tegyenek szert), csak egy pilóta vezeti őket, rendkívül könnyű anyagokból épülnek, és valóban elképesztő sebességet képesek elérni.
1894-ben a Párizs-Rouen útszakaszon tartották a világ első igazi autóversenyét: 19 jármű vett részt rajta, melyek között egyarát akadtak benzinnel és gőzzel üzemeltetett autók is. A dolog érdekessége, hogy az eseménynek nem lett igazából győztese, ugyanis egy Peugeot és egy Panhard egyszerre ért be a célba – az előbbi benzinmotoros volt, az utóbbi pedig gőzmotoros.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elektromos autó

Napokban beszéltem egy elektromos meghajtású autó –Tesla- tulajdonossal. Többen körbevettük, szemléltük, mintha csodát látnánk. Tulajdonosa …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük