Kezdőlap » Szilveszter » Hogyan jósolhatunk az újévre szilveszterkor?

Hogyan jósolhatunk az újévre szilveszterkor?

A szilveszterkor jól ismert babonák között volt néhány jóslás is, melyet a jövő évi dolgokra vonatkozva végeztek el. Ezeknek a legtöbbje úgynevezett szerelemjóslás volt.
Az egyik ismert ilyen, a szilveszteri gombócfőzés, melynek lényege az volt, hogy 13 gombócot főztek meg a lányok, ebből 12 gombócba pedig férfi neveket rejtettek el. A gombócokat pont éjfélkor dobták a vízbe, és amelyik feljött először, az a gombóc mutatta meg az udvarló nevét- természetesen ha az üres gombóc főtt meg először, akkor a hiedelem szerint az évben a lány nem talált párra.
Egy másik szokás volt, hogy a lányok kiderítsék férjhez mennek e jövőre, kiszaladtak szilveszterkor a disznóólhoz, és belerúgtak az oldalába. Hogyha a malacok röfögtek, akkor biztos volt, hogy férjhez mennek. Gyakran csúfolták a legények a vénlányokat szilveszterkor, ilyenkor szalmabábut állítottak a vénlányok háza elé, vagy tetejére. Hogyha szerencséjük volt, nem vette észre őket senki, azonban ha észrevették őket, akkor kiszedték alóluk a létrát, és a legények a szilveszter éjjelét a ház tetején töltötték.
Vannak olyan babonák is, melyek időjóslásra voltak alkalmasak, hiszen a jövő évi időjárást próbálták megjósolni. Eszerint hogyha északi szél fúj, akkor hideg év lesz, hogyha déli szél, akkor pedig meleg. Egy másik időjárás előrejóslás szerint, hogyha az év utolsó napján, azaz december 31-én esik az eső, és reggel fényesen süt a nap, akkor nem jó lesz az éves termés, azonban hogyha az időjárás ugyanolyan december 31-én este, és január 1-én reggel, akkor bő termés lesz az újévben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük