Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan jön létre a fogamzás?

Hogyan jön létre a fogamzás?

Egy új kis élet kezdete a fogamzással kezdődik. Ahhoz, hogy a magzat megfoganjon nemi érintkezésre van szükség. Ekkor egy petesejt kiszabadul a bal vagy jobb petefészekből a petevezetéken át az anyaméhbe jut. Ez a sejttömeg folyamatosan növekszik, egy üreges göböt alkot, ami a termékenyülést követő 11. illetve 14. nap között a méh felszínéhez tapad.

Ennek a tapadásnak nagy jelentősége van az vetélés elkerülésében. Minél jobban beágyazódik, annál kisebb az esélye a vetélésnek. Így biztonságos helyen kilenc hónapon keresztül növekedik majd a pici. Tehát ez a petesejt készen áll a megtermékenyítésre. Az ondóban található millió spermium közül egy szerencsés behatol a petesejtbe. Odabenn egyé válnak.

Ekkor gyors osztódásnak indul: 2,4,16 stb. számú sejtet létre hozva. Mindkét sejt egyforma mennyiségű gént, örökítő anyagot tartalmaz. Ezt nevezzük DNS-nek. Minden génpár egyike ötven százalékban az anya illetve az apa génjeit hordozza. Egy gén huszonhárom kromoszómát tartalmaz. Abban a pillanatban, amikor a megtermékenyülés bekövetkezik, a gének összekeverednek és új sorrendbe állnak össze.

Ez az új kombináció dönti majd el, hogy milyen magas lesz, a szeme színét, a nemét, hogy fiú lesz e vagy lány, illetve, hogy melyik szülőre fog jobban hasonlítani. Ebből kiemelhetjük a nem kérdését, hiszen a szülőket leginkább ez a kérdés foglalkoztatja. Mind két szülő külön kromoszómákkal rendelkezik az anya két x kromoszómával, amiből át ad egyet a csemetének, az apának szintén kettő kromoszómája közül, amely x és y szintén átadásra kerül az egyik. Így dől el, az hogy fiút fognak várni vagy lányt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy éves lett !

Micsoda nagy dolog , ha gyermekünk betölti az egy éves kort . Tortát , szülinapi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük