Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan javítsuk látásunkat?

Hogyan javítsuk látásunkat?

Észrevettük, hogy látásunk romlott. Kellemetlen, kissé nyomasztó, de egy pár évig együtt tudunk élni ezzel a tudattal, mivel még nem akadályoztat minket a mindennapi feladatainkban.
Idővel aztán olyan helyzetbe kerülünk, amikor valamit nagyobb távolságból kellene elolvasnunk. Kezdetben hunyorogva még sikerül, később viszont rá kell döbbennünk, hogy sajnos már hunyorogva sem megy az olvasás. Ez a kudarc végül arra sarkall bennünket, hogy elmenjünk a szemészhez, és felirassuk a szemüveget. Amikor elkezdjük hordani boldogok vagyunk, hiszen végre mi is mindent szépen tisztán látunk mint régen. Majd rájövünk, hogy egyre többször kell felvegyük a szemüveget, mert már azokat a dolgokat sem látjuk jól, ami régebben még nem okozott gondot. Végül inkább le se vesszük, mert már csak azt látjuk tisztán, ami az orrunk előtt van.

A folyamat visszafordíthatatlannak tűnik és mi tehetetlennek érezzük magunkat.

A szemüveg viselése következtében látóterünk egyre jobban beszűkül, de ha hajlandóak vagyunk időt szánni arra, hogy foglalkozzunk látásunkkal, akkor rövid időn belül észrevesszük, hogy a beszűkült látóterünk szépen elkezd tágulni, és egyre több mindent látunk élesebben. Már nem kell annyiszor a szemüveghez nyúlni, végül teljesen el is hagyjuk. Ne ijedjünk meg, ha néha visszaesést tapasztalunk, ez a javulási folyamat része. Az éleslátás pillanatai egyre sűrűbbek lesznek, majd csökken a dioptria is. Az elért látásjavulás tartósan fennmarad.
Végezzük az alábbi gyakorlatokat megerőltetés (és szemüveg) nélkül naponta ameddig szükségesnek érezzük:

Pislogjunk sokat. A pislogás pihentető a szemnek és előremozdítja az éleslátás folyamatát.

Legeltessük a szemünket. Nézelődjünk bátran, akármilyen homályosan is látunk, nézzünk minél messzebbre. Logikánkkal szembeszállva képzeljük élesnek a dolgokat, mint amikor álmodunk. Akkor ugye nem kell szemüveg.

Takarjuk el szemünket. Két tenyerünkkel fordított V-alakban fedjük le szemeinket oly módon, hogy minden fényt kizárjunk, de tudjunk pislogni a tenyereink alatt, tehát szemgolyónkat ne nyomjuk. Maradjunk így 5-10 percig, vagy ha akarunk még tovább is. Pislogjunk és nézzünk jó mélyen a sötétségbe. Érezzük, hogy végtelen messzire látunk. Ezután csukjuk be, és közben gondoljunk kellemes dolgokra, vagy akár semmire. Ez a módszer a legpihentetőbb a szemünknek.

Ingázzunk. Súlypontunkat egyik lábról a másikra helyezve törzsfordítással hintáztassuk testünket. Szemünk és fejünk egyszerre mozogjon törzsünkkel, közben ne fókuszáljunk semmire. Szemünket hagyjuk suhanni. Akkor végezzük jól a gyakorlatot, ha észrevesszük, hogy a dolgok velünk ellentétes irányban mozognak.

Tornáztassuk szemünket. Mozgassuk szemgolyóinkat föl-le, oldalirányba, körbe. Ezzel erősítjük szemmozgató izmainkat, és megőrizzük szemünk fiatalságát. Csak addig végezzük, ameddig még kényelmes. Nem szabad túlerőltetni a szemeket.

Helyezzünk ki teszttáblát egy világos felületre, melynek segítségével nyomon követhetjük látásunk javulását. Az internetről könnyedén letölthető többféle Snellen teszttábla.
Bár a feladatok végtelenül egyszerűek, ne becsüljük alá őket, mert ezek adják vissza elveszettnek hitt látásunkat. A szemüveg nem.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük