Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan javítsuk agyunk emlékezőképességét?

Hogyan javítsuk agyunk emlékezőképességét?

Az emberi emlékezőtehetség hihetetlen mértékben fejleszthető: vannak, akik arra képezték ki magukat, hogy meg tudják jegyezni a játékkártyák sorrendjét, vannak memóriabajnokok, de ők sem tesznek mást, mint memorizálnak, összekapcsolnak adatokat. Ezt nevezzük „mnemotikának”. A szó a görög mitológiából ered(Mnémoszüné volt az emlékezet istennője), és olyan bevált módszereket jelent, melyek segítségével mindent meg lehet jegyezni, így például neveket, felsorolásokat, adatokat, és számokat. Még különleges képesség sem kell hozzá, és nem is kell éveken át tanulni, hogy az eredmények érzékelhetők legyenek. Aki már elsajátította az alapokat, és rendszeresen gyakorol, a legjobb úton van afelé, hogy javuljon a memóriája, és valószínűleg gyorsabban, mint gondolná
Számos mnemotechnikai módszer létezik, de mind két tényezőn alapul: a képzeleten és az asszociáción-az, agytevékenység tartópillérjein. Mivel az agy nehezen jegyez meg olyan absztrakt szimbólumokat, mint a nevek és számok, úgy lehet ezeket megjegyezhetővé tenni, hogy élénk képeket társítunk hozzájuk.
Az agyműködés a természetéből adódóan állandóan keresi a kapcsolatokat olyan dolgok között, melyeket rendes körülmények között nem kapcsolunk össze. Például, ha egy elefántra és egy banánra gondolunk, agyunk automatikusan megtalálja a módját annak,hogy ezt a kettőt összekapcsolja. A megjegyzés folyamata abból áll össze, hogy kiaknázzuk ezt a készséget, aztán fantáziánk segítségével eltúlozzuk a képet, mert így nem felejtjük el.
Az agy két féltekéje más-más funkciókat lát el. A jobb félteke a szabályfelismerésre, a zenére és érzelmekre, kreativitásra összpontosít, míg a bal félteke a renddel, a sorrenddel, a logikával és a nyelvvel foglalkozik. A zenetanulás például a matematikatanulást, a ritmus tanulása pedig a nyelvtanulást segíti.
A kiváló memóriával rendelkező emberek agyuk mindkét féltekéjét egyszerre használják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élet fáradtság nélkül

A fáradtság, a túlhajszoltság fogalma sajnos nem ismeretlen a mai kor emberének. A fizikai kimerültségnél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük