Kezdőlap » Hobbi » Hogyan javíthatóak a hibás ruhák?

Hogyan javíthatóak a hibás ruhák?

Egy ruhadarabon sokféle módon jelentkezhet a kor és az elhasználódás. Még a jobbik eset, ha szakadás keletkezik, mert az könnyen megfoltozható, különösen, ha nem is az anyag fáradt el, hanem csak a varrásban engedett a cérna. Utóbbi nyom nélkül javítható a varrógépen fél perc alatt.
A szakadások leplezését sokféle módon meg lehet oldani, de fontos, hogy először magát a lyukat szüntessük meg. A széleket összevarrhatjuk kézzel, vagy cikk-cakk öltéssel géppel is. Ha nagyon el van gyengülve az anyag, akkor egy vékonyabb textildarabot varrjunk hozzá.
A javítást eltakarhatjuk például egy zsebbel, ha épp jó helyre kerül, esetleg bolti folttal vagy házi, maradék anyagokból készült folttal, tulajdonképpen rátéttechnikás varrással. Ha a hiba csak pici volt, akkor eltakarhatjuk hímzéssel vagy néhány gomb dizájnos elhelyezésével is.
Vannak azonban olyan nagy szakadások olyan kellemetlen helyeken, amit sem nem lehet, sem nem érdemes már helyrehozni. Ilyen például a farmernadrágok térdrészének kikopása és vízszintes elhasadása. Ilyenkor nem lehet mást tenni, mint a kérdéses magasságban vagy följebb levágni a nadrág szárát és rövidnadrággá alakítani. Férfi nadrágoknál akár hagyhatjuk is, hogy az alján nyáriasan lógjanak a szálak. Női nadrágok esetében ezt könnyű divatosan eltüntetni: varrjunk a levágott szárrészre körben 2-3 centis élénk színű textil szalagból tisztázást.
A legrosszabb, ha elvékonyodott az anyag a sok használattól. Ezen sajnos nem lehet már segíteni, maximum a kritikus helyek eltávolításával, a ruhadarab visszavágással átalakítható valami mássá. Pulóverből például mellény, ingből női top,és így tovább. Hogyan tarthatunk otthon sivatagi rózsát?

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük