Kezdőlap » Sport » Hogyan járjunk biciklivel télen?

Hogyan járjunk biciklivel télen?

A kerékpáros közlekedés mellett három okból dönthet az ember. Ha hobbiból járunk bringával, akkor a téli hideg miatti probléma valószínűleg nem érint. Ha hobbi-bicajosok az utolsó jó idők végeztével a garázsba tolják a kerékpárt, és legközelebb a tavaszi szép idők kezdetével veszik csak elő. Aki sportból jár kerékpárral, az valószínűleg beszerzi az ehhez használatos speciális kialakítású és anyagú ruhadarabokat és cipőket. Aki pedig meggyőződésből vagy anyagi okokból kerékpározik, annak előrelátóan fel kell készülnie a téli útjaira. Ők azok, akik tényleg csak a legextrémebb időjárás esetén ülnek kocsiba vagy szállnak buszra.
Azt mindenesetre le kell szögezni, hogy nem varázslat télen is biciklizni. A hideg ebben a legkevésbé sem akadályoz, a hó is csak némileg, általában könnyedén megoldható. Ehhez képest sokkal kellemetlenebb a téli esőben tekerni, mivel a víz még hideg is, sokkal könnyebb így megfázni. A havat a legtöbb településen már kora reggel eltolják, a járdáról a mellette álló ház tulajdonosa vagy lakói szokták ellapátolni, a maradék jeges foltokat általában felsózzák vagy hamuval szórják meg.
A hidegben való kerékpározás első számú öltözködési szabálya, hogy rétegesen kell magunkra venni a ruhadarabokat. Általában nem jó döntés a szokásos télikabátok viselése, inkább vegyünk fel eggyel több pulóvert vagy kardigánt, és annak a tetejére vegyünk vízálló dzsekit vagy thermo mellényt. Ez megfelelő melegen tartja a törzset, a karokon azonban lehetőséget ad a szellőzésre, és elvezeti a hőt, ha kimelegedtünk.

A megfelelő sapka elengedhetetlen, lehetőleg thermo anyaggal bélelt legyen. Hóesés esetében a shield-es verzió a legjobb, így könnyebb kilátni. Az arc védelmére használjunk magasra húzott sálat, vagy speciálisan erre a célra kitalált garbószerű maszkot. Kesztyűt mindenhová vigyünk magunkkal, szükség lehet rá még akkor is, ha később kimelegszik a kezünk, és levetjük, hogy szellőzzön a bőrünk.
A láb kihűlésének a megakadályozására húzzunk bélelt harisnyát vagy cicanadrágot.
Hordjunk magunkkal napszemüveget is arra az esetre, ha a hó erősen tükröződne a napfényben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük