Kezdőlap » Betegségek » Hogyan ismerni fe az Alzheimer kórt?

Hogyan ismerni fe az Alzheimer kórt?

Az Alzheimer -kór korunk pestise is lehet. Tulajdonképpen minden ember Alzheimer -kórós lenne egyszer, ha élnénk addig. A korhatár kitolódásával -főképpen a fejlettebb országokban- növekedni fog az Alzheimeres betegek száma, kérdés, hogy ezt az embertömeget hogyan tudják gyógyítani az egészségügyben? A gyógyítás óriási terheket ró a társadalombiztosításra főképpen azért, mert még nincs a betegség kialakulását megelőző vagy a betegséget gyógyító gyógyszer. A betegség meglétéhez orvosi vizsgálat szükséges, ugyanis egy egyszerű feledékenység még nem Alzheimer kór. Az Alzheimer- kór az agy betegsége, amikor is az agyszövet degenerálódik, elsorvad. A betegek közül többnél is családi halmozódást lehetett kimutatni. Az utóbbi időben sikerült olyan géneket azonosítani, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatba hozhatóak. A gének működésének gátlásával, a betegség előrehaladását remény szerint meg lehet majd akadályozni.

Tünetei:

Egyre fokozódó feledékenység,

– a kezdeti szakban csak időnként jelentkezik, főképpen a rövidtávú memóriát érinti. Jellemző, hogy a betegek elfelejtenek egyes neveket, pl nem jut eszükbe a banán, autó, só stb. neve. Többször a tárgyaikat logikátlan helyre teszik el és nem találják.

Tájékozódási képesség elvesztése,

– a betegek pl. elmennek otthonról és nem találnak haza. Képesek eltévedni a saját házukban is, nem ismerik, fel a saját hozzátartozójukat. Az Alzheimer- kór megállapítására többféle orvosi teszt létezik, ezek segítséget nyújtanak a kor korai felismerésében.

További tünetek:

-személyiségváltozás
-ismerős feladatok elvégzése lehetetlenné válik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük