Kezdőlap » Betegségek » Hogyan ismerjük fel a stroket?

Hogyan ismerjük fel a stroket?

Biztosan sokan vannak, akinek hozzátartozójuk vagy önmaguk érintettek a stroke nevű betegségben, melyet másképpen agyvérzésnek is szoktunk nevezni.
A stroke sajnos nem csak az öregek betegsége, hanem a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt érinti. A stroke akkor jön létre, ha valamely agyterület vérellátása zavart szenved és emiatt a sejtek egy része elpusztul. Nem mindegy, hogy a betegséget melyik stádiumban fedezzük fel, mert sok függ az orvosi kezelés minél előbb történő elkezdésétől.

A stroke tünetei igen szerteágazóak lehetnek, de a fő tünetei a következőek lehetnek: a test fél oldalának hirtelen elgyengülése, érzéketlensége, az arc fájdalma, fejfájás, beszédzavar kialakulása. Ha egy olyan emberrel találkozunk, akinek fáj a feje, vagy hirtelen az egyik szemének látását elvesztette, kérjük meg, hogy mosolyogjon, nyújtsa ki a nyelvét, emelje fel előre mindkét kezét, valamint mondjon egy rövid összefüggő mondatot.

Amennyiben a mosoly vagy a grimasz során csak az arc egyik része húzódik el, vagy a nyelv az előre nyújtása során valamely irányba elferdül, vagy a két kéz előrenyújtása során az egyik lehanyatlik, illetve nem tud egy rövid összefüggő mondatot sem elmondani, azonnal hívjuk a mentőket. Amennyiben a fenti tünetek közül csak egy vagy kettő jelenik meg, akkor sem szabad tétlenkedni, azonnal mentők. Hozzátartozók se a háziorvoshoz vigyék a beteget, ne várjanak semennyit se esetleg azért, hogy hátha majd elmúlik. Amennyiben a beteg 3-4 órán belül korszerű ellátást kap, nagy az esélye arra, hogy teljesen meggyógyul, legalábbis sokkal kisebbek lesznek a maradványtünetek, mint akkor, ha késik az orvosi segítség.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük