Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan ismerjük fel a spondylolisthesist?

Hogyan ismerjük fel a spondylolisthesist?

A spondylolisthesis nem összekeverendő a spondylolisis-szel. Ez utóbbi a gerincoszlop csigolyáinak elmeszedését jelenti, ami elsősorban idősebb korban jelentkezik. A spondylolisthesis viszont elsősorban fiatalabb korban jelentkezik, mivel azt a csigolyák csontosodási zavara idézi elő. A csigolyatest és a csigolyaív közti szakasz nem fejlődik megfelelően, ennek következtében a csigolya tulajdonképpen kettészakad. A csigolya első része emiatt előrecsúszik a hasüreg irányába. A szakadás bekövetkezhet túlzott erőbehatásra, valamiféle extrém mozdulatra is.
Sok esetben alig ismerhető fel a degeneratív elváltozás mind a beteg, mind a külső szemlélő számára, mivel enyhébb esetekben nem jár fájdalommal. Szakember azonban ránézésre is könnyedén megállapítja a betegséget, illetve fizikális vizsgálattal azonnal igazolható. A röntgen, illetve MR vizsgálatok pedig egyértelműen kimutatják az elváltozás mértékét is.
A spondylolisthesis esetén deréktáji fájdalom jelentkezik, amely lefelé sugárzik a farpofákba, combokba, extrém esetekben a láb lejjebb lévő részeibe, illetve a gerinc feljebbi részeinek mozgatása is korlátozottá válik. Panaszok esetén érdemes orvoshoz fordulni, végtagba sugárzó fájdalom esetén szükséges az azonnali orvosi ellátás.
Sokan összetéveszthetik a tünetek miatt a betegséget a gerincsérvvel, mivel a csigolyák közt kilépő idegek sérülhetnek az elmozdulás miatti nyomóhatásból eredendően, ami idegrendszeri zavarokhoz, adott esetben bénuláshoz vezethetnek.
A betegség kezelése enyhébb elváltozás esetén lehetséges gyógytorna vagy vízi torna segítségével. Fájdalmak esetén érdemes kerülni a gerinc túlzott megterhelését célzó mozgásfajtákat illetve sporttevékenységet. Súlyosabb lefolyás esetén műtéti beavatkozással orvosolható a betegség, illetve sportolóknak ajánlott az operáció a gyorsabb gyógyulás érdekében. Azonban csontkovácsok, kiropraktőrök segítségét is érdemes mérlegelni, hiszen különböző technikákkal, rendszeres kezeléssel a degenaratív elváltozások helyrehozhatóak és szinten tarthatóak. Fájdalom nélküli betegséggel pedig teljes élet, akár rendszeres sporttevékenység végzése is lehetséges.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük