Kezdőlap » Kert » Hogyan ismerjük fel a madarakat?

Hogyan ismerjük fel a madarakat?

A madarak meghatározásához alapvető feltétel egy könnyen használható és kompakt madárhatározó. Ha nem járunk különleges helyekre kirándulni, csak a városi, falusi környezetben, esetleg kifejezetten az etetőn megjelenő madarakat szeretnénk megismerni, akkor nem is kell az összes hazai fajtát összefoglalnia.
Ha ismeretlen madarat látunk, jegyezzük fel a legjellemzőbb tulajdonságait. A közelben látott, épp nem repülő madarak fej- és szárnymintáit figyeljük meg, jegyezzünk meg egy-két olyan jellegzetes motívumot, mint fekete csík a szemen, fehér sáv a szárnyon. Próbáljuk megsaccolni a madár méreteit, hasonlítsuk a már ismert fajtákhoz, például úgy, hogy cinke méretű, galamb méretű, és így tovább. Figyeljük meg, hogy hol látjuk, és épp mit csinál. Például a fa törzsén függőlegesen mászkál, félrehajtott fejjel a földön keresgél, és így tovább. A repülő madarakat általában alulról látjuk, ezért a határozók gyakran alsó nézőpontból, kiterjesztett szárnyakkal is bemutatják a madarakat. Ilyenkor általában messzebb vannak, ezért csak a nagyon jellegzetes mintázatot vagy a szárny és farok formáját ismerhetjük fel. A méretet nehéz meghatározni, mert nincs mihez viszonyítani. Ha a madár hangot ad, koncentráljunk arra, próbáljuk megjegyezni az ismétlődő mintákat. Interneten több helyen lehet találni összehasonlító anyagot a hangjuk felismeréséhez.
Ha nagyjából megvannak ezek az adatok, könnyebben el tudunk indulni. A határozók többsége valamilyen módon csoportosítja a fajtákat, például egy helyre teszik a ragadozókat, a vízimadarakat, a pintyféléket, és így tovább. Ha tehát megállapítottuk, hogy az ismert tulajdonságok alapján a madarunk nem tartozhat például gázlómadarak közé, már át is ugorhatjuk azt a kategóriát. A lehetséges fajok képeit alaposan nézzük meg, és a szöveges leírás alapján is szűkítsük a keresést. Ha nem tudunk végleges döntést hozni, akkor jegyezzük meg a lehetséges fajok közötti különbségeket, és a következő megfigyelésnél már ezekre koncentrálva próbáljunk véglegesen meghatározni a madarat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük