Kezdőlap » Betegségek » Hogyan ismerjük fel, hogy náthásak vagyunk ?

Hogyan ismerjük fel, hogy náthásak vagyunk ?

“Gyógyíthatatlan” betegség, ráadásul rendkívül kellemetlen. Amint tréfásan mondani szokták: kezeléssel 7 napig, de kezelés nélkül akár egy hétig is eltart…Oka vírusfertőzés. A meghűlés, megfázás legföljebb elősegíti, provokálja a betegséget, ami amúgy is bekövetkezne, ha fertőzés érte az embert, tehát tulajdonképpen nem egymaga a hideg okozza a náthát Tüneteit mindenki ismeri. Kellemetlen, karcoló érzéssel kezdődik az egyre pirosabb torokban. Hőemelkedés, esetleg láz, fejfájás, rossz közérzet, tompultság, majd bőséges, híg orrfolyás, heves tüsszögés a folytatás. Az orrnyálkahártya gyulladása és a kényszerű, folytonos orrtörölgetés következtében az orr kivörösödik és fájdalmassá válik.

Az orrváladék 2-3 nap múlva gennyessé válik, besűrűsödik, akadályozva a légzést. A nátha rendszerint makacs “kattogó” köhögéssel jár. Szövődmények: a nátha lényegében a legfelső légutak gyulladása, ami azonban leterjedhet a garatba, a gégébe (a hangszalagokra), légcsőbe, sőt lejjebb lévő légutakba is. Sajnos előfordulhat még arcüreggyulladás, hörghurut és tüdőgyulladás is. Gyakoribb azonban a középfülgyulladás. A dobüreget ugyanis egy vékony cs köti össze a garattal és ezen felvándorolhatnak a kórokozók. Jó ha tudjuk a nátha nem azonos az influenzával, ez ugyanis valódi ragályos, fertőző betegség, amit influenzavírusok okoznak és rendszerint járványszerűen jelentkezik.

A nátha tehát nem influenza és az influenzás betegnek nem mindig folyik az orra! Teendők. A náthát nem lehet meggyógyítani, legföljebb kezelni. A náthát okozó vírus ellen az antibiotikumok hatástalanok, tehát ha nincsen szövődmény, teljesen értelmetlen az adása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezeljük a lázat?

A láz egy olyan tünet, mely akkor lép fel, mikor a szervezetünk védekezik egy kóros …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük