Kezdőlap » Családi élet » Hogyan ismerjük fel a hazugságot

Hogyan ismerjük fel a hazugságot

Szeretjük az őszinteséget, csak sajnos nagyon sokszor nem ezt kapjuk. Nagyon sok csalódástól óvhatjuk meg magunkat, ha idejében felismerjük, azt ki hazudik nekünk. Ennek egyik legjobb módja, ha megfigyeljük az emberek testbeszédét, ez ugyanis pikk-pakk elárulja a hazudozó embert.

Az első legalapvetőbb hiba, amit a hazug ember elkövet, hogy kerüli a szemkontaktust. Ez általában lebuktatja az embert, mivel ez nem jellemző a kommunikációban.
Egy másik gyakori jellemző, hogy eltakarják a szájukat. Mivel ha tudat alatt is, de úgy érezzük, hogy szégyelljük magunkat, azt, amit teszünk. De nem ritka az sem, hogy aki rutinosabb az e helyett inkább talál magának valami pótcselekvést, például el kezd piszkálni valamit vagy úgy tesznek, mint ha leejtettek volna valamit.
Figyeljünk a tenyerekre. Legtöbben eltakarják, lefelé fordítják.

Árulkodó lehet a gallérhúzogatás. Mivel hazugság közben a bőr változik, izzad, így több levegő kell nekik, vagy megérintik a nyakukat, hogy mérsékeljék a kellemetlen érzést. De figyeljünk, mert ezt más stresszhelyzet is kiválthatja, például düh is.

Egyéb apróbb mimikai jelek is fontosak lehetnek, mint például a szemöldök felvonása, a száj sarkának apró rándulásai, a pupilla pici beszűkülése is. De ehhez igen nagy rutin kell, mert csak igen közelről vehetők észre.
Következő jel a más hangfekvés. Egyes emberek – főleg a nők körében gyakori – magasabb hangon kezdenek el beszélni, ha hazudnak. Vagy csak egy szókapcsolat végén fentebb viszik a hangmagasságot.
Néha testünk is ellenkezik a hazugságkimondása előtt. Például ha a nem szó előtt bólintunk egy picit a fejünkkel, vagy megrándul a vállunk.
Az elhitetés. Ha valami hazugságot akarunk elhitetni a másikkal, akkor arra koncentrálunk, hogy higgyen nekünk a másik személy. Folyamatosan ismételgetjük a hazugságot és, hogy higgyen nekünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük