Kezdőlap » Internet » Hogyan ismerjük fel a gyanús e-maileket?

Hogyan ismerjük fel a gyanús e-maileket?

Gyanúsnak nevezhető e-mailt valószínűleg már mindenki kapott, habár az igazán jó spam-szűrővel rendelkező fiókokban talán észre sem veszi a tulajdonos.
Ezek célja rendszerint adathalászat, vagyis a magánszemélyek vagy cégek fontos vagy kevésbé fontos adatainak megszerzése. Nem kizárólag szenzitív, pénzügyi információkra kell itt gondolni. Gondoljuk át például, hogy előfizetünk egy ingyenes tanácsadó e-mail sorozatra például a terhesség témakörében. Ez már önmagában jelentős érték, hiszen megadtam egy személyes elérhetőségemet és egy olyan fontos érdeklődési körömet, ami megszabja legkevesebb a következő 20-30 évet az életemből. A cég, amely tárolja az adatot rólam, tudja, mikor születik a gyerekem, mikor van szükségem babakocsira, mikor fejlesztő játékokra, mikor megy a kisgyerek iskolába, kirándulások mikor érdekelhetnek, mikor jönnek a pubertáskor problémái, mikor kell dönteni a továbbtanulásról, mikor keresi az első munkahelyeket, statisztikai alapon megsaccolják a házasságkötésének és még az unokák születésének időpontját is.

Ezzel az egy regisztrációval tehát rengeteg lehetőséget adok az elérhetőségem későbbi felhasználására. Egy adathalász számára már ez is nagy érték lehet, hiszen ha összeszed mondjuk tízezer emberről ehhez hasonló információkat, arra már komolyabb marketing cégek is vevők lehetnek. Példának okáért egy telefonszám+tulajdonos életkora kombinációt kb. darabonként 100 forintért lehet megvásárolni hasonló cégektől. Ez érdekes lehet például biztosítási termékek árusításánál.
Ügyeljünk tehát minden olyan e-mailre, ami tört magyarsággal íródott, ahol az e-mail cím külföldinek tűnik, amiben olyan személyes adatainkat kérik el, amelyek kizárólag arra a cégre tartoznak, amellyel szerződésben vagyunk. Ügyeljünk azokra az e-mailekre is, amelyben a jelszavunk megváltoztatására kérnek, vagy amelyben az adatainkért cserébe ajándékkal, kedvezménnyel kecsegtetnek.

A közösségi oldalakon ne kattintsunk olyan linkekre, amelyeket úgy kaptunk üzenetben egy ismerőstől, hogy nem írt mellé semmit, vagy éppen nem rá jellemző a szóhasználat, fogalmazás, esetleg angolul vagy valamilyen ismeretlen nyelven van. Ne kattintsunk az üzenőfalakon megjelenő idegen nyelvű, botrányosnak vagy erotikusnak beharangozott tartalmakra sem. Ezek gyakran anélkül küldik tovább magukat az ismerőseinknek, hogy mi magunk látnánk. Akkor is hagyjuk ki őket, ha már több ismerősünktől megjelent ugyanaz a hirdetés az üzenőfalon. Ezekre idővel az adminok is felhívják a figyelmet, és igyekeznek mielőbb eltávolítani őket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan keressünk állást az interneten?

Amint eldöntik az emberek, hogy dolgozni szeretnének bizonyos tényezők miatt, mint például a pénzhiány azonnal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük